Såna som uppträder under falsk identitet. Dom!

Jag är en av de som faktiskt förstår och försvarar bruket av anonyma identiteter på webben. Vi hade hårda strider på Reco.se, och jag höll emot i det längsta, för att folk skulle få skriva under en uppenbart falsk identitet. Jag var lika tveksam till Googles hårda hållning på Google+, som de sedemera backade ifrån. Internet-nicken behövs. Det är min fasta övertygelse. Det är inte alla som har möjlighet att uppträda under eget namn och orsakerna till det är många. Det är dock alltid mindre effektivt att vara anonym på webben. Där skiljer sig inte sociala medier från webben i övrigt på något sätt.

Anonymt inte detsamma som falskt

Falska identiteter däremot, utgör ett reellt problem för sociala medier. Det finns en distinkt skillnad mellan falska identiteter och anonyma identiteter i att den anonyme döljer sin identitet medan den falska identiteten utger sig för att ha ett namn och ett utseende som bara ett väldigt lätt skrapande på ytan avslöjar som felaktigt. Och när det visar sig att personen man försökt föra en konversation med, och som ofta har en ganska bred närvaro i kommentarsfälten och på Twitter inte alls finns i verkligheten, hur ska man då, över huvud taget kunna tro på någonting som den personen skriver? Kan man lita på personens bakgrund, Twitter-bio och att han (för det är oftast en han) finns över huvud taget? Tänk om personen bara är en personlighet i ett helt stall av personligheter som hanteras av någon sorts byrå?

Den tekniska termen för sådana här falska identiteter, som ofta härjar runt, lite mer än riktiga människor skulle kunna, är sockpuppets.

Jag tänkte här ta upp två sådana falska profiler , den förste kallar sig MattiasStanton och den andre IsaacWalery, och eftersom ingen av dem uppträder under eget namn, har jag inga som helst dubier mot att hänga ut dem totalt. Att de bägge två var flitiga deltagare på Politiskt Inkorrekt och är flitiga SD-sympatisörer är bara symptomatiskt. Jag tänkte också berätta om hur man enklast avslöjar en sockpuppet. Det är nämligen allt svårare att upprätthålla en falsk identitet idag när alltmer fakta blir sökbart på nätet.

Mattias Stanton

Falska identiteter uppträder inte bara ett nickname, istället för ett riktigt ett namn som ser ut att tillhöra en riktig personlighet. De använder dessutom ofta en bild som passar till namnet och till den personlighet som den falska personligheten vill framhäva. Gärna en bild som framkallar sympati, som den här klassikern:

MattiasStanton 26 september 2011

Mattias Stanton är ett namn som över huvud taget inte existerar i folkbokföringen, och sedan 26e september har bilden bytts ut ett flertal gånger. Först maskerades bilden nödtorftigt.

Att vi är några som har uppmärksammat just den här profilen har lett till att han har bytt bild allt oftare. Idag har Mattias Stanton bytt från bilden på den unge mannen med bakelittelefon till den lite farligare, bilden med fräck ansiktsfrisyr och 3D-glasögon här nedan. Bilden var lite svårare att hitta, men föreställer Anders Celin (se Wikipedia).

Jag tror på intet sätt att Mattias Stanton är Anders Celin, och jag tror rentav av att Anders Celin kan komma att reagera på hur bilden används…

Uppdatering 2011-12-18: Mattias Stanton har bytt bild igen. Nu har han istället lånat Alexander McQueens bild. Kanske säkrast att ta en död människas bild om man inte vill ha klagomål kan man tänka. Dessutom har han lagt till en Twitter-bio som antyder att han pendlar mellan Malmö och New York.

Isaac Walery

Isaac Walery är en helt ny bekantskap, men har precis som Stanton, en fullkomligt påhittad identitet. Fram till imorse hade han snott en bild på en israelisk sergeant i IDF vid namn Gillad Nesher, som komplement till sitt påhittade namn. Det finns ingen Isaac Walery bokförd i Sverige och när vännen @bolstad påpekade detta blev Issac plötsligt väldigt aggressiv:

Sedan haglade invektiven (som den här typen av twittrare som inte har något socialt sammanhang) har väldigt lätt att ta till så fort de stöter på motstånd. Om Isaac Walery hade förklarat att han var anonym, så hade det inte varit något problem för min del. Bilden och det påhittade namnet gav en helt annan bild:

Isaac Walery (isaacwalery) on Twitter

Hur avslöjar man en falsk identitet på Twitter?

Det första jag brukar göra är att söka efter namnet i Google. Om man enbart får resultat från Twitter och kommentarer på bloggar är det definitivt ett varningstecken. Alla verkliga människor har lämnat andra spår efter sig på nätet.

Härnäst, och om man vill vara säker, kan man använda sig av någon av de tjänster som köper sina data från folkbokföringen. Birthday.se eller Upplysning.se är två bra källor. Finns inte människan där heller, men använder sitt namn på Twitter, så är det troligen ingen skyddad identitet det gäller.

Det är förstås svårare om personen ifråga kallar sig för Erik Andersson eller Stefan Pettersson eller liknande, men det är ju i princip att vara anonym och det är faktiskt sällan men stöter på den här sortsens figurer under riktigt vanliga namn.

Det tredje jag gör är att söka efter personens avatar. Det enklaste sättet är att helt enkelt dra in bilden i Googles bildsök. Det är bara att klicka och dra in bilden i sökrutan.

I de fall Google inte ger några bra resultat (vilket är väldigt sällan) så kan man även med fördel testa www.tineye.com som har en bastant bilddatasbas att jämföra med. I bägge dessa fall har det dock räckt med Google:

Bildsöket efter Mattias Stanton försöker dock hela tiden föreslå den republikanska presidentkandidaten Rick Santorum, vilket är dubbelt kul 🙂

Det fjärde man kan göra är att faktiskt konfrontera twittraren/kommentatorn och fråga varför han/hon uppträder under falsk flagg. Om man inte får ett svar eller får ett undvikande svar eller möts av den sortens aggressivitet som IsaacWalery bjöd på igår så kan man vara helt säker på att man mött en sockpuppet.

Har du själv stött på någon sådan här uppenbart falsk identitet i sociala medier? Berätta gärna i kommentarsfältet.