Sagan om Nina, Spamalot och West End

DN skriver idag om sagan om Nina Söderquist och hennes medverkan i Monty Pythons succémusikal Spamalot. Det är en otroligt rolig saga om tjejen från Hälsingland som via TV3-satsningen West End Story fick chansen att ta sig an den kvinnliga huvudrollen Lady of the Lake i en stor West End-uppsättning. En fantastisk historia som man blir glad över att läsa.

Jag tycker att sagan har ännu fler djup. För det faktum att Monty Python väljer att hämta sin huvudrollsinnehavare via en svensk reality-såpa är ju helt galen. Så galen att den är långt ifrån en slump. För faktum är att idén till West End star kom från Marcus Moeschlin som driver Ticmate, ett svenskt företag som säljer evenemangsbiljetter och som jag har skrivit om tidigare.

Hela historien om West End Star finns att läsa på Ticmate-sajten och det är enligt mig en helt fantastisk historia om att göra marknadsföring långt utanför den berömda lådan. Hur många e-handlare skulle komma på tanken att öka intresset för sin produkt genom att övertala producenter, upphovsmän, TV-formatsbolag, TV-producenter och en TV-kanal om att dra igång ett jättelikt projekt – utan någon annan direkt ersättning än en liten sponsorskylt och en länk på TV-programmets sajt?

Baktanken – att öka intresset för musikaler i London i allmänhet och för musikalen Spamalot i synnerhet är ju självklar. Och spamalot har onekligen blivit någon av en storsäljare med en väldigt stor procent svenska besökare. Ticmate-sajten Londonmusikaler.se har sålt många av dessa biljetter – men långt ifrån alla. Men  det faktum att även konkurrerande biljettförsäljare har tjänat på uppmärksamheten är ingenting som bekymar Marcus Moeschlin. Han arbetar mycket mer långsiktigt än så.

När West End Star-projektet initierades sålde han – med stor framgång – biljetter via 10 olika white lable-sajter på olika språk som låg i en plattform som hanteras direkt av det Londonbaserade biljettföretaget Encore. Under året har omstyrningen mot egna sajter, med en egen butiksplattform och bokningssystem pågått. Först ut var den svenska sajten Londonmusikaler.se. Sedan kom den danska Londonmusicals.dk tätt följd av den norska sajten. Inom kort kommer även den holländska sajten att flytta över i den egna plattformen och så smångingom följer alla övriga lokala sajterna efter.

För Nina Söderquist är sagan om West End snart över, även om det verkar som om hennes musikalkarriär långt ifrån är det. Men historien fortsätter av sig själv.