Satsommar?

Det här är verkligen ingen satsommar! Hittills är den tvärtom en riktigt gudomlig sommar! Om nu satsommar betyder att det är en riktigt djävlig sommar. Det är ju inget riktigt ord ännu, utan mest bara namnet på ett radioprogram i P3. Men redaktionen, med Hanna Andersson och Rasmus Persson i spetsen, kämpar hårt för att ordet ska bli accepterat, och därför ringde Rasmus och väckte mig imorse och undrade om jag ville vara med i programmet och förklara hur de ska få till fler Google-träffar på ordet. Det ville jag, och om en stund ringer de upp mig.

Alltså sitter jag nu och grunnar över ordet satsommar. Kanske ska man inte tänka att satsommar är besläktat med ordet satunge, utan kanske snarare med ordet sattyg? En satunge ställer till sattyg under satsommaren. Ja, så måste det ju vara.

Och då är det ju verkligen inte konstigt att Rasmus så gärna vill få ordet acceterat som ett riktigt ord, först i Google och så smångingom i SAOL. Och jag måste ju säga att det har kommit en bra bit på vägen. Om man stavar fel, och nämner en hyfsat känd gymkedja ihop med ordet sommar, så försöker Google att rätta, och undrar artigt om det inte var satsommar man ville söka efter:

Det är ett bra tecken. I övrigt verkar Google ha hittat ungefär 3 650 omnämnanden av ordet nu, och det verkar som om redaktionens mål är att komma upp i samma antal som för ordet satunge, dvs över 44 000 omnämnanden.

Redaktionens strategi har hittills varit att be lyssnarna tagga Instagram-bilder med hashtaggen #satsommar och det är ju klurigt. Men om man verkligetn vill spamma ner nätet med så mycket innehåll som möjligt så gäller det att ta till spammigare innehållsfarmsmetoder än så.