Searchminds stämmer Nicklas Larenholtz

Searchminds, ett Kalmar-företag som arbetar med SEO och (ironiskt nog) online reputation management, har nu stämt Nicklas Larenholtz, en av de bloggare, som efter mig, har tagit upp stafettpinnen och skrivit kritiskt om tveksamma metoder inom sökmotoroptimering.

Ni vet hur jag känner inför den fullständiga idiotin att försöka tysta kritiska röster genom att stämma dem? Det finns ingenting som är så kontraproduktivt. Det leder inte över huvud taget framåt. Det leder bara till att man biter sig fast i rollen av ett företag som inte tål kritik och som inte vet av några andra sätt att hantera kritiken än att ta till den stora juridiska släggan. Jag är precis lika förbaskad som vanligt över att företag väljer att stämma kritiska bloggare istället för att bemöta kritiken och rakryggat stå upp för sina metoder. Förhandling sker den 17 november och tills dess kommer det nog att vara kanska tyst om Searchminds åtminstone från Nicklas sida.

Jag vet ingenting om detaljerna kring stämningen, men bakgrunden är att Nicklas, i sin egenskap av granskare av sökmotoroptimeringsbranschen, skrev ett par kritiska bloggposter om Searchminds. Det är inte ett dugg förvånande. Hade inte han skrivit så hade nog jag gjort det förr eller senare, trots att jag i mångt och mycket har avhållit mig från granskande bloggposter kring SEO-branschen den senaste tiden.

Jag har under vintern följt en av Searchminds kunder, som började försöka ta reda på vad Searchminds egentligen gjorde för hans företag och där det visade sig att deras sökmotoroptimering nästan uteslutande hade gått ut på att skapa ett antal konton på sociala medie-sajter, där de flesta verkade ha raderats eftersom de av tjänsterna, helt riktigt, bedömdes som länkspam. Det lilla sökmotoroptimeringsarbete de hade gjort åt företaget hade alltså gjorts på i stort sett okända sociala mediasajter, och absolut inte på webbshoppen ifråga.

Jag är inte heller särskilt förvånad över att Searchminds tar till stämningsvapnet för att tysta Nicklas. Marcus Everflod har ju tidigare, då som VD för Mediaanalys, stämt mig även om det processen, den gången först försenades eftersom stämningsansökan inte var fullständig, och sedan lades åt sidan i och med att Mediaanalys köptes av GetUpdated.

Det var fyra år sedan och sedan dess har Marcus Everflod skaffat sig ganska betydande erfarenhet av juridiska processer. Den här gången har man tagit sig fram till en stämning i Marknadsdomstolen.

Jag tycker att det är lite förvånande att det är så tyst om processen den här gången. För egentligen är det väldigt lite som skiljer Nicklas Larenholtz situation från min. Jag bloggade om SEO-branschen här på Lindqvist.com och var delägare i Carnaby, ett företag bland annat arbetar med sökmotoroptimering, även om det är en verksamhet som är helt väsenskild från vad Mediaanalys gjorde och Searchminds gör.

Nicklas Larenholtz driver, förutom den granskande bloggen SEO-branschen, företaget Sökkonsulterna, en helt egen verksamhetsgren inom den svenska SEO-branchen. Nicklas verkar inom ramen för Sökkonsulterna, som broker inom SEO, där han hjälper kunder att välja SEO-bolag. Det är nämligen stor skillnad på de olika företagen. Vad man är specialicerade på, vad man levererar, hur man levererar, vad det kostar, och den eventuella risk som kan finnas inbyggd i att anlita de bolag som främst ägnar sig åt att bygga länkar åt sina kunder. Han säljer alltså inte SEO, han utför inte SEO-uppdrag, men han hjälper företag att välja SEO-företag och granskar offerter åt kunderna. Dessutom håller han, som jag, workshops, som utbildar kunderna i att bli bättre köpare av SEO-tjänster. Det är en helt logisk utveckling i en bransch som växer och som är fylld av tveksamma lösningar.

Varken jag eller Nicklas konkurrerar med företag som Searchminds. Men vi betraktar dem en smula storögt och undrar hur tusan det kan komma sig att någon någonsin köper deras tjänster. Är det helt enkelt så att det är de allra okunnigaste som är kunder och att Searchminds baserar sin affärsidé på att de fortsätter att vara okunniga och inte tar reda på vad det är de betalar för?

Jag hoppas verkligen att jag inte drar på mig nya stämningshot från Searchminds i och med den här bloggposten. För även om jag inte längre bloggar lika flitigt om SEO-branschen så arbetar jag ju bland annat med SEO. Och jag tycker fortfarande att det är lika viktigt att man lyfter fram märkliga metoder och underliga SEO-lösningar. Men främst tycker jag att det är viktigt att uppmärksamma det faktum att företag som Searchminds fortfarande väljer att ta till juridiken för att tysta kritiska röster. Det får inte lyckas för dem.

Läs mer:

Gamsun: Searchminds stämmer kritiker

Dagens Media: Searchminds stämmer kritiker

Searchminds stämmer kan bli en sökning att hålla ögonen på.

 

Med det sagt, så har jag, för övrigt, ett oskrivet blogginlägg att göra om ett annat företag som stämmer sina missnöjda och vokala kunder. Det handlar om en tatuerare som påstår sig ha ett kontrakt med en missnöjd kund där kunden har gått med på att inte nämna tatueringsbyråns namn. Vi kommer till den, när jag har fått ytterligare kött på benen.

==============

Och slutligen. För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti.