Segmentering av SEO-branschen

Den senaste tidens diskussioner i SEO-branschen har så smångingom kommit att plana ut till en diskussion om de olika segmenten av SEO-branschen. Det är bra, men diskussionen måste tas längre. Det handlar inte om svarthattar mot vithattar längre, och inte heller om on-site mot off-site SEO. Det handlar inte ens om huruvida man som SEO-bolag säljer länkar eller gör konsultativa insatser åt sina kunder. Att se branschen på det sättet är alltför grunt, och leder bara till fler frågor än svar.

För det finns många fler dimensioner i detta än så. SEO-branschen är en bransch i förändring, och det räcker inte med de gamla modellerna för att förklara skillnaden i leverans från olika typer av aktörer på marknaden. Och där det inte längre räcker med en dimension, måste man ta till flera, och då åker den klassiska fyrfältaren fram.

På vänstra axeln har jag lagt det som ofta är en skiljelinje i utgångspunkten för hur man tar sig an SEO med en kund. Syftar man till förstaplatsen på bara ett fåtal sökfraser (hollywood-orden), några hundra trafikdrivande fraser (fat belly/head) eller syftar man till total synlighet i hela det ord- och frasmoln som omfattar det område som kunden verkar inom?

Var placerar du ditt företag i fyrfältaren?

På den horisontella axeln har jag lagt hur brett man vill arbeta som konsult. Är man en ren produktionsbyrå, eller erbjuder man en bredare leverans? Om man jämför med mediabyråbranschen skulle man här kunna jämföra med skillnaderna mellan rena brokers och de mediabyråer som även engagerar sig i hela målgruppsanalysen.

Många har försökt lägga den här uppdelningen mellan länkbyggare och konsulter, som lär upp företagen, men jag tycker inte att det räcker riktigt. Det blir alldeles för endimensionellt, i samma utsträckning som om man försöker dela upp SEO genom att enbart titta på on-site och off-site.

Det finns SEO-företag som verkar inom hela fältet här. Det finns behov för alla dessa typer av företag. De rena poker-SEO-företagen  hamnar långt ner till höger i diagrammet. De är ofta ute efter väldigt avgränsad synlighet (play poker online men inte bara play poker).

När jag som enmanskonsult arbetar med Google-städning hamnar jag någonstans nere i mitten av diagrammet. Jag erbjuder full konsulthjälp, projektledning i att bygga upp det personliga nätverket, rådgivning och ibland även terapi, men jag är bara ute efter en enda sökfras i de projekten.

När jag som enmanskonsult skulle ta mig an Reco.se hamnade jag någonstans längst upp till höger i övre vänstra rutan (Reco vill synas på alla företag och alla branscher vilket är en ohyggligt lång longtail), men jag gav mig inte in i de affärsdrivande aspekterna över huvud taget. Det var och är Tobias Basilius roll.

När jag arbetar i kontexten Carnaby blir bilden en helt annan. Carnaby placerar jag någonstans i den övre högra rutan eftersom leveransen är så mycket bredare och innefattar AdWords, CRM-rådgivning, rådgivning kring sociala medier och framför allt strategisk rådgivning som ofta leder till att vi tidigt i projektet rekommenderar kunden att bygga om sajten. Detta eftersom den existerande sajten inte klarar av att stötta hela det frasmoln som företaget skulle kunna synas på. Om Carnaby kunde komplettera utbudet med ett intimt samarbete med en PR-byrå skulle vi omfatta alla grader av digital synlighet och då skulle jag definitivt placera oss allra högst uppe till höger i diagrammet. Som enmanskonsult skulle jag aldrig klara av den breda leveransen.

Det finns mängder av företag som lägger sin leverans nere till vänster i diagrammet, och det gör dem inte på något sätt sämre. Om kunden själv inte mäktar med mer än att söka en smal närvaro på någon eller några enstaka sökfraser är det kanske till och med att föredra. Men den leveransen räcker ingen vart för en bank eller ett stort försäkringsbolag.

Jag har valt att inte börja plotta in olika SEO-företag i diagrammet ovan. Det är det upp till dem själva att göra. Eller till dig som kund. Vad söker du hos ett SEO-företag? Är det helt enkelt länkar? Eller är det strategisk rådgivning om hur du kan bredda synligheten och konvertera fler besökare till kunder? Anser du dig ha gjort den analysen själv så kanske det bara är teknisk rådgivning, men du kanske ändå vill vara trygg i att din samtalspartner SEO-konsulten faktiskt behärskar även de mer avancerade områdena?

Var lägger du själv in din SEO-konsult i diagrammet? Var lägger du som SEO-konsult in dig själv?

Hur vill vi i branschen arbeta och hur bred vill vi göra vår leverans?