Sök på Mathem – direkt från Google-resultatet

Under veckan har Google implementerat en rätt så genomgripande förändring, som är mer än en gränssnittsförändring.

I första steget började Google att visa upp sökrutor bland webbplatslänkarna i sökresultatet för fler sajter, men framför allt för starka varumärken (tänk Svenska Kyrkan, Skatteverket, Booli, Hemnet).

I steg två så fick vissa sajter ett erbjudande om att själva ta hand om sökresultaten från de sökningar som görs i sökrutan. Och idag har Mathem, som en av de första svenska sajterna fått till denna förändring i Google.

Om du skriver någonting i sökrutan så hamnar du inte i Googles sökresultat (vilket händer om det står ”Resultat från” i sökrutan, utan direkt ner i Mathems sökresultat.

Den första förändringen (som är gäller för många stora sajter) innebär ju att många gör en extra sökning på Google, som alltså får ytterligare en chans att visa annonser, och då inte bara annonser på ett varumärke.

Men den andra förändringen, innebär ju i princip att Google förlorar sidvisningar.

Jag tror i och för sig att de tjänar kunskap på två plan. Dels kunskap om vilka ord som är de mest sökta i kombination med ett varumärke. Men även kunskap om vilka som är de egentliga sökresultaten på en sajt, och hur de fungerar. Den som studsar tillbaka till Google efter en sökning, kan ju knappast anses vara nöjd, kan man tänka.

Den som vill ha samma funktion, behöver dels implementera lite json-kod på sin sajt, motsvarande den som Mathem har lagt in:

<script type=”application/ld+json”>

{

@context”: ”http://schema.org”,

@type”: ”WebSite”,

”url”: ”http://www.mathem.se/”,

”potentialAction”: {

@type”: ”SearchAction”,

”target”: ”http://www.mathem.se/sok?q={search_term}”,

”query-input”: ”required name=search_term”

}

}

</script>

Där url är urlen till huvudsidan och där target är urlen till sajtens sökresultatsida, med variablen {search_term} för sökfrasen.

Men detta räcker inte till som signal. De som har fått till denna förändring har tydligt valts ut av Google som varumärken som är tillräckligt relevanta för att få funktionen.

Jag är heller inte säker på att jag skulle rekommendera alla typer av sajter att implementera detta rakt av. Inte om man t.ex försöker ranka med sina sökresultatsidor, och dessa är s.k. tomma sökresultat, utan någon extra, fokuserad info. I Mathems fall är det inte så. Sökresultaten där är t.o.m blockade från Google.

Som alltid. Vi lever i spännande tider.

Prisjakt är en annan sajt som idag har fått det sajtspecifika söket. Känner du till några fler?