SEO-branschen

Den svenska SEO-branschen är minst sagt yvig. Här trängs gamla SEO-rävar med nybörjare, enmanskonsulter med stora företag som baserar sin verksamhet på stor tillväxt (och omsättning) i kundstocken. Då och då dyker riktiga guldgrävare upp men sammantaget kan man säga att alltför stor del av SEO-branschen i Sverige är mer inriktad på produktion av länkar och innehåll än på långsiktiga strategier. Det handlar oftare om att sälja positioner i sökresultaten än att sälja en långsiktig investering i kunskap kring sökmotoroptimering.

Lokaldelen, Clearsense, spambloggarna och Danske Bank

När Svt-journalisten Matilda Niang upptäckte att SEO-företaget Clearsense hade tagit över hennes gamla domän och fortsatte att skriva ekonomitexter på sajten, samtidigt som den fortfarande placerade sig på andra plats på en Google-sökning på hennes namn, ja då blev det ett Svt-reportage av det hela. Det Svt inte märkte, var att en av de sajter som det Kalmar-baserade SEO-företaget byggde länkar till från Matildas domän var Danske Bank. Det är ovanligt att såpass stora företag anlitar den typen av länkbyggande SEO som går ut att lura Google, som Clearsense arbetar med, och det har på sistone blivit ovanligare med denna typ av spambloggar inom SEO-branschen. Men det här är värt att uppmärksamma.

Guava blir Netbooster i Sverige

Idag har Guava bytt namn helt och hållet på den svenska marknaden. Varumärket Guava, som aldrig riktigt slog i Sverige byts mot Netbooster och sajten på guava.se är ompekad mot netbooster-agency.se.

Getupdated köper länkar för sökmotoroptimering

Getupdated köper länkar och använder sitt eget affiliate-nätverk Affiliator för betalningarna. Det gör att de helt öppet beskriver upplägget för att medlemmar i Affiliators nätverk. Även om Google kanske inte är medlemmar, så kan det ju hända att informationen läcker ut. Hittills har det inte pratats så mycket om den här länkhandeln, och den gör heller inte så mycket nytta. Men det hindrar ju inte att man kan prata om den.

Segmentering av SEO-branschen

Den senaste tidens diskussioner i SEO-branschen har så smångingom kommit att plana ut till en diskussion om de olika segmenten av SEO-branschen. Det är bra, men diskussionen måste tas längre. Det handlar inte om svarthattar mot vithattar längre, och inte heller om on-site mot off-site SEO. Det handlar inte ens om huruvida man som SEO-bolag säljer länkar eller gör konsultativa insatser åt sina kunder. Att se branschen på det sättet är alltför grunt, och leder bara till fler frågor än svar. Här försöker jag presentera ett mer flerdimensionellt synsätt på det hela.

Unni Drougge har rätt om SEO-branschen

Igår morse var det många som satte i halsen när de läste Unni Drougges krönika i Computer Sweden. Twitter exploderade, som vanligt när ”fel” person yttrar sig om ett område som hon inte verkar kunna särskilt mycket om. Reaktionerna är nästan genomgående löjeväckande, och kommer från en bransch som dels kämpar hårt för att vinna respekt hos marknadsföringsavdelningarna på företagen. Många har reagerat med ryggmärgen. Men det Unni Drougge skrev reflekterar ju rätt väl vad representanter för SEO-branschen ständigt predikar. Att SEO utgår ifrån länkar, och att lura Google.

Tommy Ståhl lämnar VD-stolen på Jajja

Tommy Ståhl som har suttit på VD-stolen sedan sommaren 2009 har idag meddelat oss i SEO-världen att han idag slutar på Jajja. Beslutet är taget i samråd med Jajjas ordförande Nicklas Storåkers, och Tommy, som har gjort sig känd som en stor motståndare till långbänkar skriver helt kort att han idag arbetar sin sista dag på Jajja och har beslutat sig för att söka nya utmaningar.

Bakslag för Searchminds i Marknadsdomstolen

Marknadsdomstolen har, i sitt interimistiska beslut, där Searchminds får avslag på sin begäran att Nicklas Larenholtz ”vid kraftigt verkande vite” inte ska få använda fyra formuleringar i sin marknadsföring. Som jag ser det, är detta en stor framgång för yttrandefriheten. Det här visar att det krävs mer än att ett företag ”påstår” att det är marknadsföring när man skriver om dem. Även professionella måste kunna blogga om sin bransch.

Searchminds stämmer Nicklas Larenholtz

Så har det hänt igen. Ett SEO-företag väljer att försöka tysta en kritisk bloggare som förstår lite för mycket om hur deras verksamhet fungerar, och man tar återigen till Marknadsdomstolen som vapen för att försöka tysta den kritiska rösten. Jag tycker att det är lika upprörande som när jag blev utsatt för samma sak och jag hoppas att det nu kommer att bli lite mer liv kring hela affären. Det är värt att uppmärksammas varje gång en blogg tystas med juridiska medel, bara för att det är de enda metoderna som företag som tjänar på tystnad om deras verksamhet begriper sig på.

Dagens Media-kommentar om Mediaanalys

Eftersom Dagens Medias kommentarsfunktion suger och jag inte får posta till den (ingenting händer) så tänkte jag istället posta min kommentar till deras artikel om Mediaanalys senaste blåsväder här på bloggen.

Paul Yates tar över på GetUpdated

Just Search-VDn Paul Yates tar över VD-stolen på GetUpdated berättar InternetWorld i en artikel. Jag kan inte låta bli att hoppa högt när jag läser motiveringen från styrelsen.