SEO-misstag

Myterna om SEO och Sökmotoroptimering är så många och missuppfattningarna så stora att det kan leda till fantastiska misstag. Här listar jag en del klassiska SEO-misstag till lärdom och nöje för andra.

Löntagarna – gamblingrelaterat fackförbund?

gambling-link-highlighed

Efter att ha läst Jenny Bengtssons genomgång av SD-förbundet Löntagarnas stadgar, så tänkte jag att mindre seriösa än så, kan inte ett fackförbund gärna bli. Det var tills jag gick in på sajten, och upptäckte en länk till ett online-casino, som första sajt. Det känns som någon slags rekord måste jag säga.

Googles PDF nu helt borta från sökresultatet

tydligare-annonsmarkning-adwords

En uppdatering av sökresultatet kring ordet sökmotoroptimering, där Google har tappat bort sin egen guide, och där resultatlistan ser ut som efter ett par omgångar av hela havet stormar.

Har Google tappat bort sitt eget innehåll?

Omslag Google Grundhandbok om sökmotoroptimering

Google verkar ha tappat bort sitt eget innehåll på en sökning efter sökmotoroptimering. PDF-boken Grundhandbok om sökmotoroptimering finns fortfarande kvar i sökresultatet, men sjunker, efter att Google har tappat bort den från sina egna servrar och istället har börjat lista den på en WordPress.com-blogg som tillhör Eva Appelgren.

Köpta länkar i tidningar fällde Interflora UK

Matt Cutts på Twitter: Reminder: Google's guidelines on paid links that pass PageRank also apply to "advertorial" pages. See http://goo.gl/PhwsY for more info.

Frågan om hur det kom sig att Interflora UK tappade alla sin Google-närvaro har varit veckans snackis i SEO-sammanhang. Jag tror att Anthony Shapley har hittat den främsta orsaken till Interfloras fall, även om det kan finnas åtskilliga jämbördiga orsaker. Men ett väldigt flitigt köpande av länkar från de brittiska tidningarnas advertorial-sidor verkar onekligen ha varit en starkt bidragande faktor här.

Interflora gör BMW sällskap i Googles hall of shame

blogg100-31

Interflora UK har försvunnit totalt från de organiska sökresultaten berättar Martin McDonald. De har försvunnit så till den milda grad att de inte ens syns på sitt eget namn längre och nu är deras SEO-team ute och försöker frenetiskt få bort alla länkar som de så effektivt har byggt upp. Det är inte ofta ett riktigt stort företag åker på en sådan här smäll. Men BMW och Googles Chrome-grupp är två exempel.

Att ta sig tillbaka när Google straffat sajten

blogg100-7-pengar

Vad gör man när man har åkt fast med fingrarna i syltburken? När man, trots att man är fullkomligt beroende av söktrafik från Google, eller kanske pga att man är det, medvetet har brutit mot alla Googles regler, och åkt fast. Man får ett mail från Google som påpekar att man har väldigt många konstiga länkar, och vips så är man försvunnen från alla sökresultat. Simon Nyström vet, och han berättar om det på ett väldigt transparens sätt, på just den SMS-lånesajt som åkte ut när Google tittade närmare på Simons länkbygge.

Twitter canonical fail

Nikkelin är kopplat till jp.twitter.com

Twitter har implementerat en Canonical-tagg som pekar ut alla upptänkliga subdomäner som föredragen landningssida för sökresultat. Det kommer med tiden, tvärt om mot den troliga avsikten, att leda till att Twitter får försämrade postitioner om de inte snabbt gör någonting åt det.

Nu kan du be Google att bortse från dåliga länkar

Startsidan för Disavow Links-verktyget

Google har just presenterat Disavow Links (Avvisa länkar) som är ett verktyg för att be Google att bortse från dåliga länkar till en sajt. Det är avsett att användas av sajtägare som har lagt sin SEO-budget på dåligt länkbyggande, och därför nu drabbas av den motsatta effekten till den förväntade, och faller genom golvet i sökresultatet på grund av sina dåliga länkar.

Familjebostäder är inte så lätta att hitta

stop

Familjebostäder syns väldigt dåligt i sökresultatet. Inte alls faktiskt, inte ens på sitt eget namn. Och det är inte så konstigt, för de förbjuder uttryckligen Google från att över huvud taget spindla sajten. Uppdaterad: Familjebostäder har helt tagit bort sin robots.txt-fil och Google har börjat tugga i sig sajten.

Expressen säljer länkar igen

MarketNews » Om Marketnews

Expressen har blivit tagna med byxorna nere förr, när de sålt länkar. Den gången främst till poker-företag. Den här gången begränsar man sig inte på det sättet. Nu länkar man med tolv länkar från varje artikel till sajten marketnews.se, som drivs av Expressen som ett eget affärsområde, och som i sin tur säljer länkar till sina kunder. Det försigår helt öppet och jag kan inte förstå att inte Google reagerar. Sådant här beteende kan få en mindre sajt att tappa all sin Google-närvaro. Och här är det så genomfört