Solens uppgång och nedgång

Tänk att det ska vara så svårt ibland. Jag har länge letat efter en bra webbplats för att hålla reda på solens uppgång och nergång. En sökning på solens uppgång har länge lett tillbaka hit till N!kkes Index. Men nu har jag äntligen hittat rätt. Tricket var att leta efter Himlakroppars upp/nedgång. Och det är klart. Det är inte bara solen som rör sig på himlen…

Med rätt sökbegrepp hittade jag äntligen Paul Schlyters faktaspäckade sajt, som nyligen har fått en egen domän (www.stjarnhimlen.se). Där man kan få reda på mycket mer än när solen kommer att gå upp eller när solnedgången är (även om detta finns samlat i form af faktaspäckad statistik ända från 1997).

Jag är visserligen alltid mycket glad för att slippa sajter som spelar musik, men Pauls förstasida skulle gott ha kunnat ha den gamla animationen där solen stiger över horisonten, glider över himlen och landar gott i ett moln, allt ackompagnerat av den där melodien som sitter så gjuten i åtminstone mitt minne.

Istället, och till min stora glädje får jag istället dessa matnyttiga upplysningar till livs:

Stockholm: Idag går solen upp 5:43, 16 minuter senare än för en vecka sedan. Solen går ned 19:52, 20 minuter tidigare än för en vecka sedan.

Stockholm: Idag går månen upp 10:46, och den går ned 20:56.

Om 3 dagar: Halvmåne kl 14:35

Wow! Så om du behöver veta när det blir (eller blev) ljust eller mörkt. Gå och titta på

http://www.stjarnhimlen.se