Sousse

Sousse ligger på den tunisiska östkusten. Två timmars tågresa från huvudstaden Tunis. Sousse har ett relativt milt klimat och en underbart vacker och lugn kuststräcka.

Sousse är en stad med lång historia och många namn. Sousse har ockuperats av en mängd olika folkslag som alla har satt sin prägel på staden. Fenisierna, som var där först, kallade staden Hadrumete. Romarna valde det storvulna namnet Colonia Ulpia Trajana Augusta Frugifera Hadrumetina. Vandalerna behöll delar av det romerska namnet och kallade staden Harinicopolis. Bysantinerna kallade staden Justiniano och araberna slutligen döpte staden till Soussa, ett namn som fransmännen förfranskade till Sousse. Inte konstigt att så många av oss som kommer till Sousse som turister återvänder om och om igen.

Tunisien har en mycket strikt planering av var turistområden, turiststränder och hotell ska byggas, och turistområdet i Sousse ligger avskilt, men ändå integrerat i staden. Nära till det mesta vad gäller museer, monument och stadens stora Medina. Medinan ligger innesluten i det gamla fortet, vilket gör den tillräckligt sval att besöka även dagtid. Det kan till och med vara att föredra, eftersom kommersen då är en smula lugnare, och försäljarna dåsigare och inte fullt lika påstridiga.

Hotell i Sousse

Många av hotellen i centrala Sousse är byggda på 70-talet, då Sousse upplevde en större turistboom, och några av dessa börjar anta en viss patina. Men det byggs flitigt och byggs om. Och det finns många bra hotell att välja mellan i Sousse. Om du reser på egen hand finns hotell från en hundralapp natten och uppåt. 300-500 kr per natt får man räkna med på de bättre strandhotellen, men då ingår ofta fler måltider än frukost. Dessa hotell är byggda för att man ska tillbringa hela semesterna på dem, och det finns nog gott om turister som knappt lämnar hotellet under sina veckor i Sousse. Fantastiskt på sätt och vis, men också lite synd när staden har så mycket mer att erbjuda.

» Klicka här för fler hotell i Sousse. »

Strax norr om själva staden Sousse, ligger Port El Kantaoui, som är ett rent turistområde som är mycket populärt bland tunisiska semesterfirare och som även drar turister från andra nordafrikanska länder. Där är atmosfären ofta mer avslappnad. Trafiken lugnare (eller helt förbjuden på många ställen) och livet enbart inriktat på turism. Inte alls tokigt om man bara vill ta det lugnt i ett par veckor.