Spotify i min iPhone

Ända sedan Spotify dök upp har det viskats och mumlats och längtats efter en iPhone-applikation. Sedan i förrgår finns Spotify i min iPhone, men inte via en officiell app, utan via Spot, en applikation som bygger på Spotifys API Despotify, ett API mot Spotify (tack Jonas). Det är underbart. Helt plötsligt innehåller min 16 GB iPhone all världens musik.

Extra glad blir jag (fånigt nog) av att upptäcka att Joachim Bengtsson, en av kodarna bakom Spot är svensk och finns på Twitter.

Det är dock inte helt enkelt att få tillgång till Spotify i iPhone. Till att börja med måste man jailbreaka, installera Cydia och dessutom krävs det att man har ett betalkonto hos Spotify. Jag skrev härom dagen en kort minihandledning om hur man gör i en kommentar på iPhone24.se men har fått så många följdfrågor att jag tror att en matigare bloggpost kan vara på sin plats.

1. Skaffa ett Spotify-konto.

Lätt som en plätt. Bor du i Sverige, Norge, Storbritannien, Finland, Frankrike, Irland eller Spanien så är det bara att gå till Spotify och köpa ett månadsabonnemang för 99 kronor. (Då får du även, per automatik två inbjudningar till gratiskontot att ge bort till kompisar.)

2. Skaffa en iPhone

Just do it. Nu när iPone 3GS kommer är det banne mig dags. Dessutom borde det nu dyka upp ett gäng begagnade iPone 3G på marknaden. Ska du köpa nytt så spelar det inte längre särskilt stor roll vilken operatör du föredrar. Det är inte längre bara Telia som gäller. Numera kan du köpa iPhone hos Tre, hos Halebop, hos Telenor och faktiskt även (om du har företagsabonnemang) hos Tele2. Tänk dock på att välja ett abonnemang med fast pris och obegränsat surf. Det blir en del nedladdningar när du lyssnar på strömmande musik och då gäller det att ha fast pris på dataöverföringarna.

Men kom för guds skulle ihåg att inte använda Spot och liknande program när du är utomlands. Det kan bli sanslöst dyrt.

3. Hämta hem det senaste verktyget för att jailbreaka din iPhone

Ladda ner det senaste verktyget för att låsa upp din iPhone. Det hittar du idag via TPB. Just nu när jag skriver detta är det redsn0w 0.8 som gäller, men det kan snabbt förändra sig. Det finns åtskilliga guider om hur du bär dig åt, men i korthet handlar det om att

  1. synka och backa upp din iPhone. Spara undan om du skulle behöva gå tillbaka.
  2. hämta och packa upp aktuellt sn0w-paket (här behöver du en BitTorrent-klient, men det har du säkert redan)
  3. starta programmet och följ anvisningarna noga
  4. välj Cydia när du får frågan om vad du vill installera med

Om du behöver djupare anvisningar för hur det går till så är det kanske inte helt säkert att du bör jailbreaka din iPhone.

4. Hämta Spot i Cydia

Ingenting kunde vara enklare. Det är nästan enklare än i Apple Store faktiskt:

  1. Starta Cydia
  2. Klicka på Search längst ner till höger på skärmen
  3. Skriv in Spot och bläddra ner en bit
  4. Peka på Spot
  5. Tryck på Install högst upp till höger och följ anvisningarna.

Det är allt faktiskt. Nu är det bara att starta Spot, logga in på Spotify och spela det du vill ha. Gränssnittet är en smula slött, men musiken strömmar lika snabbt som vi har vant oss i Spotify-klienten på datorn.

5. Gör upplevelsen ännu bättre med Backgrounder

Eftersom det bara är Apples egna applikationer som får fungera som bakgrundsprogram i iPhone-OS så bör man göra ytterligare några anpassningar för att få en fullödig upplevelse av Spot. Till att börja med bör du installera Backgrounder (som också finns i Cydia och installeras på samma sätt som under 4 ovan). Det gör att Spot kan spela musik i bakgrunden även när du läser mail, twittrar eller surfar på din iPhone. Musiken tonar dock alltid bort när någon ringer till dig.

Backgrounder fungerar som så att du håller ner menyknappen en stund i det program som ska få arbeta i bakgrunden. Det tar en del extra processorkraft, men det är ett pris som åtminstone jag gärna betalar.

Ett par ord om spellistor i Spot

Spellistor verkar fungera på ett annat sätt i Spot än vad vi är vana vid från Spotify. De finns inte där automagiskt. Istället måste du skicka Spotify-länkarna till dig själv. Alltså högerklicka (ctrl-klicka för oss enknappsmusanvändare) på spellistans namn i Spotify. Välj Copy Spotify URI och klistra in i ett mail. Skicka till dig själv och läs sedan mailen i iPhone. När du klickar på en länk så hämtas spellistan in i Spot och börja spela. Enkelt och snyggt på alla sätt.

Så här ser det ut när det är installerat (tack Björn):