Spotlife borta från Google pga felanvänd canonical

Canonical-taggen är ett av de mest kraftfulla verktyg Google har gett oss för att tala om vad som verkligen är viktigt på en sajt och vilka URLar som är mindre viktiga. Den är till för att kunna tala om för Google att en url innehåller duplicerat innehåll och inte ska sparas hos Google utan att Google istället ska förknippa innehållet på sidan på den URL man skriver ut i canonical-taggen. Jag använder tekniken här på bloggen för att Google inte ska skapa internt duplicerat innehåll. Om någon kommer in på den här sidan från ett flöde eller från en kommentarssida (då URLen ofta får ett antal parametrar som kan användas för olika sorters spårning) så ska Google alltså inte spara den adressen, utan istället, tack vare canonical-taggen, förstå att den verkliga adressen till just den här bloggposten är http://www.lindqvist.com/spotlife-canonical-fail/

Så här ser den ut, rätt använd:

<link rel=”canonical” href=”http://www.lindqvist.com/spotlife-canonical-fail/” />

Blondinbella.se och alla andra Spotlife-bloggar borta från Google

Idag uppmärksammade Niclas Borgström mig om att Blondinbella.se, en av sveriges allra största bloggar, bara har åtta sidor indexerade av Google. Ett underligt faktum som det var värt att titta vidare på. En stund senare (och efter ett samtal med Simon Sundén) stod det klart att orsaken är att Spotlife har gjort helt galet i sin implementering av canonical på samtliga Spotlife-bloggar.

Så här ser canonical-taggen ut på alla sidor på Blondinbella.se:

<link rel=”canonical” href=”http://blondinbella.se” />

Alla! Utan undantag. Och det är likadant på samtliga Spotlife-bloggar. Det innebär att samtliga Spotlife-bloggar talar om för Google att de kan strunta i att indexera och spara några som helst andra sidor än bloggarnas ingångssida. Och Google lyder snällt. Om man använder Google-kommandot site:blondinbella.se så svarar Google genom att lista alla sidor som är indexerade under domänen. Så här ser det just nu ut om man vill se samtliga sidor som har indexerats på Blondinbella.se:

Om man klickar på länken för att göra om sökningen och inkludera tidigare uteslutna resultat så hittar Google ytterligare två sidor, båda bilder…

Detta gäller för samtliga Spotlife-bloggar och det ska bli verkligt intressant att se hur detta påverkar trafiken för t.ex. Blondinbella.se framöver. Jag har varit i kontakt med Spotlife för att försöka få höra när den felaktiga canonical-taggen infördes på bloggarna och kommer att uppdatera den här bloggposten när jag får något svar eller kontakt med någon som faktiskt vet någonting om deras plattform och inte bara om det kommersiella perspektivet.