Stina Honkamaa ny VD för Google Sverige

Google Sverige är inte längre ledarlöst. Nu tar Sina Honkamaa över, och Google får en VD som kommer direkt från mediaförmedlarvärlden där hon har haft det prestigefyllda jobbet som VD på Carat. Jag tycker att det känns som att Stina Honkamaa är just den VD som Google behöver i Sverige. Att vara VD för Google i Sverige har i mångt och mycket handlat om att bygga, underhålla, riva, bränna och bygga om broar mot den svenska mediaförmedlarvärlden. En liten värld med relativt få stora aktörer och otroligt statiskt fungerande modeller.

Förre VDn Johan Kinander hamnade mitt i kriget mellan det svenska systemet med mediaförmedlarnas bojkott av Google, som inte ville införliva sina affärsmetoder i det svenska systemet, där mediaförmedlarna lever på procentandelar av den rabatt de kan förhandla fram i de medier där de rekommenderar sina kunder att annonsera. Ett system som rimmar otroligt illa med Googles AdWords-system, där mediabyråerna faktiskt måste bevisa att de är bäst lämpade att använda systemet för att kunna få några fördelar av det.

Stina Honkamaa kommer närmast från Carat, sitter i Reklamförbundets styrelse, och torde ha väldigt goda relationer med den svenska mediaförmedlarvärlden. De kommer hon att behöva nästa år när Google helt spolar det gällande rabattsystemet. En sits då hårda nypor kommer att vara minst lika viktiga som diplomati och en förmåga att förklara läget såväl innåt/uppåt i organisationen som utåt mot företagets kontakter med mediaförmedlarna.

Vi andra tittar på, och slipar våra nya affärmodeller. Agent Interactives modell att sköta även sökmotorannonsering enligt en helt resultatbaserad modell är bara en av de nya affärsmodellerna som hotar den gamla mediavärlden. Sidvisningar (och därmed bannervisningar) blir allt mindra aktuella som mätpunkt för mediaexponering och hur man än skruvar på andra mätvärden som tid, engagemang och uppmärksamhet så tycker jag mig se en tydlig trend hos kunderna att vilja pröva de resultatbaserade metoderna. Varför chansa liksom?

Läs också:

Läs även vad andra skriver om , , ,