Svaret.se – fortfarande lika hopplös

Jag har roat mig med att titta igenom referenser från sökmotorer till Nikke Index, och hittar mycken gammal skåpmat som jag hade glömt bort i listan över sökreferenser. Svaret.se är något jag helt hade glömt bort. Redan när Svaret.se presenterades i mitten av mars 2006 tyckte jag att sajten såg hopplöst omodern ut, och nu nästan två år senare har den sannerligen inte utvecklats särskilt mycket. Det känns fortfarande som om tiden hade stått still, som om Altavista aldrig hade dött sotdöden, som om Google aldrig hade kommit och som om webben inte hade utvecklats.

Jag kan inte förstå hur någonting så tråkigt och oinspirerat kan ha en plats på marknade i slutet av 2007. Så här skrev jag i mars 2006, och det gäller fortfarande…

Svaret.se – ny svensk söksajt och katalogtjänst

2006-03-15 – Det är inte utan att man får lite 90-talsvibbar när man ser att Svaret.se lanseras som en ny svensk söksajt, som tänker sig att konkurrera med såväl Google som Eniro och Hitta.se.

Det är minst sagt kaxigt att lansera en ny söktjänst som innefattar såväl telefonkataloger som webbsökningar, shopping och väder. Och att lansera sajten som om det inte fanns några katalogtjänster som Eniro eller Hitta.se.

Både 90-tal och moderna kopplingar

Det känns väldigt ovant att se bildannonser på en söktjänst idag, när relaterade textlänkar fungerar så mycket bättre. Men efter en stunds sökande upptäcker jag att det finns sådana också. Det kan ha varit en slump, men jag reagerade faktiskt på att Svaret.se visar en textannons för The Search, boken om Google, när man söker efter mitt namn i företagsdelen:

Länken Ring gratis går till ett popupfönster där Svaret.se samarbetar med Estara.com och där man faktiskt ringer helt kostnadsfritt. Jag har testat och väntar nu på vad kostnaden kommer att bli i form av telefonsäljarsamtal.

Sökresultat från MSN Search

Sökresultaten till webbsökningarna levereras från MSN Search, vilket är minst sagt intressant. Det innebär att de sponsrade länkarna ännu så länge levereras via Yahoo! Seach Marketing (f.d Overture).

Även shopping-sökningen levereras genom Yahoo. Här är det Kelkoo som används, och det är ju helt rätt tänkt att inte leverera ännu en annonseringssajt i Sverige just nu. Blocket blir kanske lite sura över att de använder allaannonser.se för att leverera köp-och-sälj, men just den funktionen är nog sämst implementerad.

Hur som helst är detbra med konkurrens, både vad gäller telefonnummer-sökningar och söksajter. Jag gillar det faktum att MSN Search används, det kommer vi nog att få se mer av under året. Det ska bli spännande att följa Svaret.se under de närmaste månaderna.