Sverigedemokraterna och ansvaret

Kent Ekeroth i Svt Debatt

Kan man avkräva Sverigedemokraterna något som helst ansvar? Kan man avkräva en sverigedemokratisk riksdagsman något som helt ansvar för sina val, sina handlingar och sina åsikter? Det verkar inte som det.

I kvällens #Debatt i Svt hörde jag den sverigedemokratiske riksdagsmannen Kent Ekeroth gång på gång svära sig fri från allt ansvar för olika val han har gjort de senaste åren. Svt anses, av Kent Ekeroth, vara vänstermedia och särskilt då Uppdrag Granskning. (Och om Svt är vänster, ja då måste ju Expo, med kommentarsriddarnas osvikliga logik, vara extremvänster.)

Kent Ekeroth står aldrig någonsin för några av sina val och sitt sällskap i efterhand. Trots att han har bevisats vara en av de som ligger bakom Avpixlat vägrar han att veta av något som helst ansvar för vad som händer på sajten. Samma sak med umgänget med counterjihad-rörelsen och representanter för EDL. Han vägrar att ta ansvar för kommentarer på sin egen blogg och han kan i efterhand inte ens stå för de uttalanden han själv har gjort på sin egen blogg.

Och Sverigedemokraterna tar förstås inte något som helst ansvar för att Kent Ekeroth, deras internationella sekreterare, engagerar sig i counterjihad-rörelsen, försvarar Fjordman, försvarar EDL och deras hulligan-armé samt är, förutom den enda hittills namngivna bakom sajten Avpixlat (men tar inget som helst ansvar för det redaktionella innehållet).

Avpixlat fortsätter att ha en anonym redaktion. Förutom Kent Ekeroth är det väl bara Mats Dagerlind (@demofon) som överhuvudtaget vågar stå för med som namngiven skribent. I övrigt är skribenterna lika hemliga som de två falska identiteter som propagerar för SD-politik i sociala medier. De tillhör för övrigt de mer vokala SD-förespråkarna i sociala medier.

@opassande avkräver i en bra bloggpost tydlighet om vad Sverigedemokraterna menar med demokrati. Jag håller med, och jag avkräver dessutom av SD att de börjar ta ansvar för vad deras riksdagsmän tar sig till i partiets namn. Har jag rätt att kräva det? Nej, men det har Sverigedemokraterna väljare och medlemmar. Jag undrar hur länge SD kommer att orka ha kvar Kent Ekeroth på ledande plats i partiet.