Sverigedemokraternas kontaktregister publicerat

För några veckor sedan började ryktet cirkulera om att Sverigedemokraternas medlemsregister var läckt och att det skulle publiceras någonstans sista veckan innan valet. Så blev det gud ske lov inte, men igår eftermiddag var det någon som inte kunde hålla sig längre och länkar till sverigedemokrater.se började cirkulera på webben.

Jag byter rubrik på det här inlägget eftersom det nu börjar komma in kommentarer från folk som finns med på listan, taggade som medlemmar, men å det bestämdaste hävdar att de inte är det. Historien växer med andra ord av sig själv.

Den som ligger bakom sajten vet mycket väl vad det betyder att lägga ut namn, adress, telefonnummer, e-postadress och har toppat den informationen med en karta. Underrubriken i loggan är Hitta en kompis nära dig och title-texten på sajten är Lär känna dina lokala sverigedemokrater – Sök på stad, adress, namn eller telefon och det är just vad man kan göra.

Datat till sajten har helt klart hämtats från Sverigedemokraterna.net när sajten hackades den 16 april i år. Enligt uppgift, hävdar Sverigededemokraterna att materialet togs från deras nuvarande sajt i lördags, när sajten också hackades, men det tror jag är dimridåer. Denna gång är det ingen som har publicerat databasnyckeln på Flashback, vilket skedde i våras. Det faktum att det i flera veckor har cirkulerat rykten om att dessa data skulle komma att publiceras motsäger även det att uppgifterna skulle komma från intrånget i lördags.

Under måndagskvällen var det också varit uppenbart att i stort sett alla svenska medier ägnade mycket tid åt att ladda om och ner om sajten ett antal gånger. Datat finns därmed sparat på samtliga svenska redaktioner. Det är bra – det tycker jag faktiskt. Som journalistisk dataunderlag kan datat på sajten göra stor nytta.

Däremot är jag väldigt tveksam till nyttan av att bryta mot alla upptänkliga lagar och lägga ut materialet på det sätt som har skett. Så arg är jag inte på enskilda sverigedemokrater. Det kunde gott ha räckt med vetskapen om att datat var ute.

Nu riskerar vi istället en skitstorm utan tidigare motsvarighet från Sverigedemokratisk håll. Och även om vissa sverigedemokrater, i slutet av valrörelsen, tyckte att det begicks för lite övergrepp mot dem och utförde misshandel på sig själva, så finns ändå risken att publiceringen av dessa uppgifter kan leda helt fel. Jag hoppas att det inte blir så, men risken är ändå stor.

Dessa farhågor borstas dock bort av Erik Almqvist, som citeras i DNs artikel om uthängarsajten. Jag hoppas att han har rätt, för varje hot och övergrepp på en aktiv sverigedemokrat är idag att spela dem i händerna. Å andra sidan verkar sverigedemokraterna ha en om möjligt ännu mer skev verklighetsuppfattning nu efter valet än de hade innan. Jimmie Åkesson förstod inte ens att de 5000 som samlades på Sergels Torg igår protesterade mot Sverigedemokraterna när han igår kväll interjuvades i ”Kvällsöppet med Ekdahl”.

Det gör han rätt i, för nästan lika allvarligt som det är att publicera de här uppgifterna på det här sättet, lika allvarligt är det att ha medlemsuppgifter lagrade på en server med så dålig säkerhet som Sverigedemokraterna har haft på sin server. (Minnesgoda kan dra sig till minnes att det på Flashback, där väldigt många sverigedemokrater är medlemmar, fanns detaljerade uppgifter om hur man skulle gå tillväga för att hacka sajten.)

DN har dock räknat väldigt konstigt när de har räknat hur många namn som har publicerats. De kommer fram till att det är över 5000 namn som publiceras. Det tror inte jag. DN verkar ha missat att registret innehåller såväl intresseanmälningar som medlemsuppgifter. Medlemmar i Sverigedemokraterna står därför med två gånger och sådana som enbart har gjort en intresseanmälan står med flera gånger.

Jag gillar det inte

För oss är det fullkomligt självklart att använda ordet och bilden i motståndet mot SD och det är det för de allra flesta jag känner. Och jag är övertygad om att det är rätt väg. De som har valt att publicera medlemsregistret har sina egna skäl till att göra det och på många sätt liknar de säkert mina. Men medlen för motståndet är olika.

Min väg ska vara informationsvägen. Det är den enda framkomliga vägen som jag ser det. För vi ska inte sjunka lika lågt som de gör på Politiskt Inkorrekt (som trots otaliga anmälningar till Datainspektionen verkar hart när omöjlig att bli av med) eller Kent Ekeroths och Ted Ekeroths bloggar. De är de som ägnar sig åt att hänga ut kritiska journalisters adresser och telefonnummer. Det är de som lägger ut namn och personnummer på brottsmisstänkta. Det är inte vi som gör så. Vi ska samtala och övertala. Vi ska skämta och driva med. Vi ska häckla och ironisera. Det är min väg.

Så vem är det som har gjort det här?

Domänen är, enligt .se, registrerad på Gottfrid Svartholm Warg och i egenskap av komplementär för PRQ Internet Kommanditbolag. Det tror jag inte ett ögonblick på. Jag är faktiskt helt säker på att den uppgiften är bedrägeri. Så här ser registerutdraget hos .SE ut:

Domänen ska alltså vara skapad 9 juni i år. Kontot gottfr6732-02750 ska alltså tillhöra Gottfrid Svartholm Warg:

(Jag har mörkat e-postadressen och telefonnumret eftersom jag personligen inte publicerar personuppgifter på den här bloggen.)

Det registrerande kontot är alltså skapat 2010-05-04. Jag tror inte för ett ögonblick på att detta konto verkligen tillhör Gottfrid, men det borde kunna verifieras av Binero som alltså är den registrar som enligt kontaktinformationen har registrerat domänen. Det är i själva verket ett rätt grymt skämt, inte bara mot Gottfrid Svartholm Warg, men i ännu högre grad mot PRQ och Mikael Viborg.

Jag tror att det är så enkelt att någon har använt någon av de gratiskuponger som Binero är så flitiga på att dela ut. De kräver ingen betalning och därmed ingen verifiering av att den som registrerar kontot verkligen finns i verkligheten eller har den adress och den kontaktinformation som skrivs in vid bokningen av domänen.

Sajten då?

dig sverigedemokrater.se
; <<>> DiG 9.6.0-APPLE-P2 <<>> sverigedemokrater.se
;; global options: +cmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 36723
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 0

;; QUESTION SECTION:
;sverigedemokrater.se.		IN	A

;; ANSWER SECTION:
sverigedemokrater.se.	2779	IN	A	88.80.30.4

;; Query time: 34 msec
;; SERVER: 8.8.8.8#53(8.8.8.8)
;; WHEN: Tue Sep 21 02:38:10 2010
;; MSG SIZE  rcvd: 54

Den ligger alltså på IP-adressen 88.80.30.4 som mycket riktigt tillhör PRQ:

inetnum:        88.80.30.0 - 88.80.30.63
netname:        SE-PRQ-SERVERS-STH0
descr:          PRQ Server network
country:        SE
admin-c:        PIN7-RIPE
tech-c:         PIN7-RIPE
status:         ASSIGNED PA
mnt-by:         MNT-PRQ
mnt-lower:      MNT-PRQ
mnt-routes:     MNT-PRQ
source:         RIPE # Filtered

role:           prq Inet NOC
address:        PRQ AB
address:        Box 1206
address:        SE 11479 Stockholm
address:        Sweden
remarks:        !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
remarks:        !! Abuse reports should ONLY be sent to abuse@prq.se !!
remarks:        !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
abuse-mailbox:  abuse@prq.se
admin-c:        PW1115-RIPE
tech-c:         PW1115-RIPE
nic-hdl:        PIN7-RIPE
mnt-by:         MNT-PRQ
source:         RIPE # Filtered

Och detta är i högsta grad ironiskt eftersom PRQ idag drivs av Mikael Viborg, som även knäcker extra som juridiskt ombud åt Sverigedemokraterna. Men allt detta är bara några av de rökridåer som lagts ut kring den här läckan. Det finns säkert fler.

Just nu, när jag vid 03.30 går och lägger mig, får jag höra att hela City Networks molntjänst är nere, och det gör att Sverigedemokraternas officiella sajt sverigedemokraterna.se också är nere. Jag undrar jag, hur länge City Network kommer tillåta dem att stanna som kunder… Sverigedemokraterna.de är fortfarande uppe och hade över 45 000 besök under måndagen.