Teflon-Kent, Avpixlat och Sverigedemokraterna

Visst kan man förvånas över att Kent Ekeroth har en så stabil ställning inom Sverigedemokraterna att han inte på något sätt verkar dra på sig intern kritik, ens när hans arbetsledande mail till redaktionen på Avpixlat avslöjas. Det hade inte kunnat hända i något annat parti. Men som så många har påpekat så ofta förut: Sverigedemokraterna är inte som andra partier. De reagerar inte som andra partier och de verkar inte ens behöva följa samma logik som andra partier. Ju mer jag tänker på det, desto mer framstår SD som en sorts sekt.

Idag skriver Lena Melin så här i Aftonbladet:

Inte i något annat parti hade ledningen accepterat att en riksdagsledamot är aktiv på en rasistisk sajt. Inte i något annat parti hade ordföranden suttit och tryckt hemma och skickat ut flickvännen i stället. Sverigedemokraterna är fega. Och de ljuger.

Kan ni ens föreställa er en situation där något av de andra partierna hade agerat på ett sätt som hade kunnat väcka den typen av redaktioner från en ledarskribent på en av landets allra största tidningar?

Såväl Kent Ekeroth själv som Mats Dagerlind, som fungerar som någon sorts talesman/chefredaktör för Avpixlat beskrev igår läget som ett krig mellan SD och medierna. Med sektens logik försöker man utnyttja uppmärksamheten till sin fördel. Sverigedemokraterna är under attack och Aftonbladet försöker förgöra Avpixlat. Hur då? Genom att skriva om en helt uppenbar koppling?

Det pågår inget krig. Det är förstås Sverigedemokraternas totala brist på transparens och vilja  att mörka verkligheten som väcker jaktinstinkten hos varje nyfiken skribent.

Detta till trots, är tystnaden från Jimmie Åkesson  en utarbetad strategi. Sverigedemokraternas representanter uttalar sig bara när man tror sig kunna vinna fördelar av det, trygga i förvissningen att alla interna kritiker inom partiet är utmanövrerade sedan länge. Extern kritik avfärdas som påhopp och intern kritik kan inte förekomma. Det är förstås ett gyllene läge för ett parti att dessutom ha makten över det enda medium som är tillräckligt stort och har tillräcklig genomslagskraft i de egna leden.

Kent Ekeroth själv kan förstås inte vara lika tyst kring Aftonbladets avslöjande, men försöker blanda bort korten genom att hävda att han i sin egenskap av riksdagsman måste upprätthålla goda kontakter med alla medier, och att det är så han ser på Avpixlat.

Det är skrattretande.

Kan ni tänka er situationen där Kent Ekeroth skickar uppmaningar till Aftonbladets, Dagens Nyheters, Expressens eller SVTs redaktionsledning om att göra sajterna intressantare? Kan ni tänka er läget där han, eller någon annan politiker, försöker detaljstyra det redaktionella arbetet på någon mediasajt över huvud taget? Förutom då, interna partisajter där de kan tänkas ha i uppdrag att arbeta med just detta? Nej det kan ni förstås inte. I vanliga partier kan inte partiledningen detaljstyra, lika lite som enskilda riksdagsmän. Men i SD-sekten är det möjligt.

Att en av Sverigedemokraternas 20 riksdagsledamöter har en så här aktiv inblandning i en sajt som gång efter gång underblåser rasism är ingen liten sak. Att Sverigedemokraternas presstalesman ljuger om hur mycket SD vet om Kent Ekeroths inblandning i sajten är uppenbart, men det enda alternativet för SD är att distansera sig från Kent Ekeroth och det verkar faktiskt vara helt omöjligt för dem. Hade det varig möjligt så hade han försvunnit från partiet  efter järnrörsskandalen.

I ett vanligt parti hade järnrörsskandalen räckt för att Ekeroth skulle behöva gå. Om inte annat hade den nu aktualiserats i samband med Aftonbladets avslöjande igår. Men inte i Sverigedemorkaterna. Att han klarade sig kvar trots järnrörsnatten har bara byggt på Kent Ekeroths teflonlager. Kanske till och med gjort hans ställning starkare. Susanne Sjöstedt skriver så bra om hur Sverigedemokraterna gett Ekeroth frikort i Allenhanda.se.

Att Ekeroth sakta har anpassat sanningen efter vad som har blivit känt om hans engagemang, först i Politiskt Inkorrekt, och nu i Avpixlat är därmed heller inget problem för den sverigedemokratiska sekten. Även om det framkommer att han äger domänen och står som ägare av kontot där Avpixlat ligger så verkar det inte fästa på Kent Ekeroth. Om något, så verkar det öka på hans värde för SD.

För mig, så befäster det bara bilden av en myglande politiker som är bättre än de flesta på att spela under täcket.