Telias dörrsidor – bedrägeri eller spårning av sökmotortrafik?

Igår skrev jag om Telia, som tillämpar sökmotorpositionering via dolda länkar till en sitemap, som så småningom leder in till dörrsidor, som i sin tur inte leder vidare in till produktsidorna på Telia.se, utan till spårningslänkar hos TradeDoubler. Det är mycket förbryllande, och min första reflektion var att det måste röra sig om någon sorts bedrägeri.

Uppdatering – förtydligande 2005-12-15 Naturligtvis var det inget så galet som ett bedrägeri. Det kunde bara för en oinsatt, d.v.s jag själv i det här fallet, se ut som det. I själva verket rörde det sig om ett sätt att spåra den trafik som kom in till Telia via söktjänsterna. TradeDoubler har ett utmärkt verktyg för sådan spårning, som kunden kan använda till att spåra hur en kund kom till sajten första gången.

Kan någon vara så fräck?

Nåväl. Tanken om att någon skulle ha fräckheten att försöka skära emellan på Telias webbordrar från deras egen webbplats känns onekligen en liten smula för konspiratorisk till och med för mig. Och jag har fått mothugg från olika håll och en hel del argument som visserligen är acceptabla, men som ställer Telias webbstrategi i en fullständigt obegriplig dager.

Spårning via TradeDoubler?

TradeDoubler-länkarna skulle, enligt den mindre konspiratoriska förklaringsmodellen vara ett led i Telias strategi att spåra alla sina marknadsföringsaktiviteter. Sökmotortrafiken ska också räknas, och det skulle alltså vara därför som dörrsidorna enbart innehåller länkar som först räknas av TradeDoubler.

OK. Låt oss för ett ögonblick köpa den argumentationen. Man kan ju faktiskt tänka sig att Telia upplever spårning av trafik och kunskapen om vilken trafik som verkligen leder till försäljning, som viktigare än att placera sina äkta produktsidor på sajten i bra positoner i sökmotorernas index. Det är möjligt, och när man vet bara lite grand om hur stora företag tänker så kan det till och med verka plausibelt. Men. (Och det här är ett stort hejans men.) Varför anlitar man då ett företag som Webanalys för sökmotoroptimering?

Varför riskerar man hela sajtens existens i Googles index genom att ha dolda länkar från sin förstasida? Varför låter man ett företag som Webanalys länka in till sin sitemap från en dold länk på sin förstasida? Och. Varför i herrans namn lägger man inte länken till sagda sitemap som en öppen länk, långt ner på sidan där ingen ändå klickar istället för att dölja den?

Dålig webbstrategi

Kanske finns svaret på alla dessa frågor att finna i det faktum att Telia har en usel webbstrategi.

De har en sajt som är minst sagt rörig, en sökfunktion som inte ens kan hitta ett telefonnummer på sajten, och urlar lika långa och fulla av parametrar som den här texten är full av frågor och parenteser.

Jag vet bara att Telia, om de tog sin sajt på allvar, skulle kunna ta tag i sin sökmotornärvaro på ett betydligt bättre sätt.

Kommentarer från Telia, Webanalys och TradeDoubler

Jag hoppas på kommentarer från Telia, Webanalys och TradeDoubler imorgon. Förhoppningsvis kommer de bara att visa att de tre företagen tillsammans har lyckats med att shabbla till Telias sökmotoroptimering. Men om de dolda länkarna, sitekartan och TradeDoubler-länkarna har har försvunnit imorgon så vet vi att det kan ha varit något annat i görningen.

Läs också den ursprungliga texten om de dolda länkarna på Telia.se

Uppdatering i januari 2007: Webanalys finns inte kvar på den svenska SEO-marknaden. De blev så småningom uppköpta av Aegis, fick ny VD och en ny företagskultur och blev sedemera omdöpta till iProspect. Idag verkar de främst konsultativt mot större företag.