thepiratebay.org och andra PRQ-kunder stängda av polisen

Idag strax efter 14.00 den 31 maj 2006 försvann thepiratebay.org och ett ännu så länge okänt antal andra svenska sajter från webben.

Polisen gjorde då en gemensam aktion som involverade ett 50-tal polismän från åtminstone 3 polisdistrikt. Thepiratebay-servrarna togs i beslag och det sägs att polispersonal fortfarande bär ut servrar från PRQ. Däribland, enligt ett flertal kommentarer på IDG.se, ett antal Colocation-servrar som inte har någonting med bittorrent-sajten thepiratebay.org att göra.

Tre personer sägs ha gripits, misstänkta för brott mot upphovsrättslagen alternativt medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. De tre, 22, 24 och 28 år gamla, hämtades till förhör under onsdagen, skriver Stockholmspolisen i ett pressmeddelande.

Insatser har samtidigt genomförts på ett tiotal platser i landet. Husrannsakningar har genomförts både i bostäder och på företag för att kunna säkra bevis.

Ondsinta medhjälpare

Alla vet att ThePirateBay används för att dela ut Torrent-filer, och alla vet att ThePirateBay inte har det piratkopierade materialet hos sig, utan att det ligger på Torrent-användarnas privata datorer. Så visst. Medhjälp till brott mot upprovsrättslagen kan man ju mycket väl misstänka dem för att vara skyldiga till. De har hjälpt mig när jag har hämtat bittorrent-filer, och de har med all säkerhet hjälpt flera hundra tusen andra svenskar.

Antipiratbyrån jublar

Det har varit förhållandevis tyst om Antipiratbyrån (vars uppgift är att jaga folk som piratkopierar film). Men idag är Henrik Pontén ute och uttalar sig igen:

Det är bra att den svenska polisen nu prioriterar denna typ av brottslighet. Många svenska upphovsmän är berörda av den här verksamheten. Vi på Antipiratbyrån, tillsammans med andra rättighetshavare har därför gjort en polisanmälan, säger Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån till tv4.se.

Jag tror inte att någon kommer att hitta piratkopierat material på ThePirateBay.org-servrarna. Däremot kan man komma att hitta IP-adresser i loggarna. Min finns där! Jag laddade en torrent till en outgiven låt så sent som förra veckan.