Tjäna en hacka på din webbplats

Uppdatering i november 2006: Det var länge sedan man hittade bannerannonser på Nikkes Index, men när jag skrev den här texten om affiliate-marknadsföring i Sverige i slutet av 2002 så visste jag inte bättre. Ändå vill jag inte ändra för mycket i den för att anpassa den till dagens förhållanden, för den är ett tidsdokument i sig. Och vi ska inte glömma att många svenska sajter fortfarande tror att bannerannonsering med betalning per klick lönar sig. Det är roligt med denna vandring nerför minnenas aveny. Mycket har hänt på fyra år.

Jag propagerar fortfarande lika ihärdigt för affiliate-marknadsföring, men arbetar själv nästan uteslutande med textlänkar. De fungerar bättre för alla inblandade.

2002-12-02 – Som du ser så har jag lite annonser här och var på den här webbplatsen. Det har jag inte bara för att jag tycker det är kul utan för att jag lägger ner en massa kraft och energi på att hålla N!kkes Index uppe och vill ha betalt för det arbetet.

Detta sker via s.k. affiliate-samarbeten. I Sverige samarbetar jag med TradeDoubler, ett företag som som knyter annonsavtal som även vi med mindre webbplatser kan använda oss av.

Styrka genom samarbete

Genom att många små webbplatser samarbetar med TradeDoubler gör det oss helt plötsligt till ett intressant media för de stora annonsörerna, och även för annonsörer som vägrar att kasta sig ut i den allmänna bannerannonseringshysterin. Jag har t.ex. inte sett Sourze Salong annonsera på så många andra ställen än via TradeDoubler. Vinguiden.com och Cocktailguiden.com, som jag själv är inblandad i produktionen av annonserar uteslutande via TradeDoubler nuförtiden (även om programmet just nu går på sparlåga och inte går att anmäla sig till).

Många samarbeten att välja bland

Det finns en oerhörd massa olika samarbeten som är möjliga att göra via TradeDoubler. Bäst väljer man mellan sådana som man själv är intresserad av och runt vars ämnesområden ens webbplats kommer att röra sig. Jag är t.ex. ganska bok-, musik och filmintresserad, Det har gjort det naturligt att samarbeta med flera olika bok- och musikhandlarsajter.

Här är några av mina favoriter just nu

AdLibris är webb-bokhandeln som erbjuder 5% av försäljningen som görs via din webbplats. AdLibris är en av TradeDoulbers allra äldsta affiliate-program, och som det verkar, det företag som härdar ut längst.

CDON, din skivbutik på nätet, erbjuder dig 5% per förmedlat köp! Tyvärr ingenting per klick här, men en bra provision när någon faktiskt köper något.

Dell SE – Dell är idag världens största datorleverantör. Dell erbjuder hårdvara som stationära- och bärbara datorer samt kringutrustning till privatkonsumenter och mindre företag. Dell erbjuder dig 2% av köpesumman per förmedlad order. Det kan ju bli en rejäl hacka om någon köper en server för 46000 kronor…

Och det finns mängder med andra program att välja mellan. Lovesearch som betalar 50 kr. per anmäld medlem, Ekonomi24 som betalar ut 25% av prenumerationsavgiften, Inpoc som betalar 3 kr. per anmäld mobilladdare…

Så tveka inte. Anmäl din egen webbplats till något av affiliate-programmen på TradeDoubler. Läs mer på

www.tradedoubler.com/pan/indexAffiliate

Jag återkommer med info om de utländska affiliate-protram jag använder, men ett av de roligaste vill jag nämna redan här: T-Shirt Hell.com!