Trådlös el – är det äntligen dags nu?

Trådlös el är en dröm som jag har drömt länge. Nu ser det ut att vara på gång och samtidigt får vi en otroligt smidig lösning på problemet med hur man ska ladda sina strömslukande apparater när man är ute på stan. Det är knappt jag vågar tro på det, men den här artikeln innehåller, som jag ser det en av årets mest lovande nyheter hittills.

RCA Airnergy påstås samla elektricitet från WiFi-signaler

RCA Airnergy är en laddare som har precenterats på CES 2010 och som påstås samla upp elektricitet ur de WiFi-signaler som omger oss i luften. Detta har gjorts förut skriver OhGizmo, men tillverkarna hävdar att de har löst problemet med att få ut tillräckligt med effekt för att verkligen kunna använda energin. På utställningsgolvet på CES laddade de ett BlackBerry-batteri från 30 % laddning till full laddning på 90 minuter med enbart de omgivande WiFi-signalerna som kraftkälla.

Airnergy innehåller ett batteri och tanken är att du ska kunna bära omkring på den och att den ska ladda upp sig själv så fort du är i närheten av ett WiFi-nätverk. Det räcker med att ha den i fickan. Naturligtvis är närheten till WiFi-källan och antalet omgivande WiFi-nätverk av betydelse, men OhGizmo-artikeln hävdar att det i närheten av ett hemmanät ska räcka med att ha den liggande någonstans i huset över natten för att ladda upp batteriet tillräckligt för att ge kraft till din mobil. I mitt hem i Stockholm där jag just nu ser inte mindre än 28 trådlösa nät torde det gå betydligt snabbare…

Jag är ingen tekniker. Jag har väldigt svårt att avgöra hur troligt det är att RCA verkligen har lyckats lösa det här problemet, men om de har det, och om uppgifterna om att Airnergy ska säljas senare i år för bara 40 dollar så är det en sensation!

Sedan undrar jag lite stillsamt hur all denna energi, som alltså räcker för att ladda upp min mobil, påverkar mig i övrigt. Det är nästan så att jag känner mig en smula elallergisk helt plötsligt…

Nåväl. Precis som OhGizmo skriver så vågar jag inte riktigt tro på Airnergy Charger, och jag skulle gärna se att någon som har bättre koll än jag tar tillfället i akt att förklara hur det här fungerar egentligen.

Här är i alla fall experten från RCA som demonstrerade Airnergy på CES 2010, och hans beskrivning av hur det hela fungerar:

Källa: OhGizmo – RCA Airnergy Charger Harvests Electricity From WiFi Signals