Traffic Power och andra s.k. sökmotoroptimerare

TrafficPowerSucks är en intressant webbplats, som erbjuder många goda råd om hur man som kund bör bemöta alltför ivriga försäljare från företag som pysslar med sökmotoroptimering.

Jag blir allt oftare kontaktad av missnöjda kunder till svenska sökmotoroptimeringsföretag. Oftast handlar frågorna om huruvida jag kan se ifall företaget över huvud taget har gjort någonting alls med kundens sajt för att sökmotoroptimera koden. Ofta uttrycks frustration över att sitta fast i ett kontrakt med ett företag vars tjänster man är väldigt missnöjd med. Men hittills har jag inte stött på någon svensk som har gått så långt i sitt missnöje med ett sökmotoroptimeringsföretag som den anonyme ägaren till TrafficPowerSucks.com.

Intressant nog är Traffic-Power ett av de SEO-företag som, liksom svenska Altus, har straffat ut sig ur Googles index. Testa gärna dessa två länkar:

Sajten TrafficPowerSucks.com, som har skapats av en väldigt missnöjd kund till företaget Traffic Power, väcker många associationer till hur en del svenska företag har arbetar.

Två av de viktigaste sakerna som TrafficPowerSucks.com tar upp är garanterade resultat och plagiering av andra sajter, något som flera svenska sajtägare har velat prata av sig om när de har kontaktat mig.

Garanterade resultat. Vad är det som garanteras?

Jag skulle aldrig någonsin våga garantera en kund någonting över huvud taget, men det vågar några av de stora SEO-företagen. Om du förhandlar med ett SEO-företag säger sig garantera ett visst resultat hos sökmotorerna så ska du vara väldigt noga med att få dem att skriva in dessa garantier i kontraktet. Tala om för säljaren att du vill ha deras garanterade resultat inskrivna i kontraktet och även att de på papper beskriver vad som verkligen garanteras (vilka sökmotorer de garanterar resulatat för och vilka positioner som garanteras). Försök att se till att de även garanterar att ge dig pengarna tillbaka om de inte lyckas.

Det förhåller sig nämligen oftast så att det som de oetiska SEO-företagen garanterar är att de, om din sajt inte har listats inom 90 dagar (eller liknande), kommer att föröka igen. Detta i sin tur innebär inte på något sätt att de någonsin kommer att lyckas uppnå några resultat med din sajt, bara att de kommera att försöka igen, och igen. Och igen. Och fortsätta att fakturera dig för sina försök.

Plagierat innehåll istället för sökmotoroptimering

Nästa viktiga punkt som TrafficPowerSucks.com tar upp är Plagiering. På telefon kommer SEO-företagets försäljare berätta om hur företagets ”experter” kommer att gå igenom och bygga om ditt föregats nya webbsidor så att de kommer att placeras högt på Google och andra sökmotorer. Detta löfte är oftast ingenting annat än kvalificerat skitsnack. Experterna är för övrigt några som din säljkontakt kommer att hänvisa till så fort du ställer en fråga om hur någonting går till. Och det brukar visa sig vara näst intill omöjligt att få prata med dessa experter.

Författaren bakom TrafficPowerSucks.com uptäckte i själva verket att de flesta av de sidor som Traffic-Power sade sig ha skapat åt honom innehöll stulet material från andra webbplatser. Detta faktum blev ju oerhört besvärligt att gå ut med eftersom det ju är kundens namn som står som avsändare till sajten och som därmed får skulden för stölden. Ofta kan man bara upptäcka detta genom att kopiera stora stycken text från de sidor som SEO-företaget har skapat, och söka efter dessa i någon sökmotor (sätt texten inom citattecken om du söker med Google så att du bara letar efter exakt samma textsnutt). TrafficPowerSucks gjorde just det, och hittade sidor från ytterligare en kund till SEO-företaget Traffic Power men också från den sajt som ursprungligen hade skrivit materialet. Han testade med fler textsnuttar och fick exakt samma resultat gång på gång. Han upptäckte faktiskt att Traffic Power till och med hade kopierat Copyright-texten längst ner på sidorna!

TrafficPowerSucks har tillsammans med en mängd andra missnöjda kunder stämt Traffic-Power i en s.k. Class Action. Det ska bli mycket spännande att följa hur detta mål utvecklar sig. Traffic-Power har förstås (vi pratar om amerikanska företag här) stämt ägaren tillTraffic Power Sucks och allt det hela slutar med är att de alla matar sina advokater med pengar.