Transparens som rustning

Johan Segui – Foto: Anders Henriksson

Jag läser en helt fantastisk artikel om AIK-orföranden Johan Segui i Tidningen Chef och fastnar för ett citat om behovet av transparens i en organisation som AIK. Jag tycker att det gäller i lika hög grad i alla organisationer:

Vi har alla skelett i garderoben, men har du garderoben vidöppen finns det inte något att prata om. Därför fungerar total ärlighet bäst.

Själv brukar jag uttrycka det lite annorlunda, men med exakt samma innebörd:

Man kan inte dra ner brallorna på någon som redan står och gör helikoptern.

Människorna Johan Segui och Fredrick Federley har nog väldigt lite gemensamt i övrigt, men inställningen till transparens verkar de dela. Även så det faktum att de blir i det närmaste osårbara när det kommer till vanlig medielogik. De blir en sorts transparensens superhjältar.

Det är beundransvärt, och det är bevisat effektivt.

Motsatsen leder istället till att man själv tystnar om vissa aspekter av sin egen person, och därmed lämnar fältet fritt för spekulation. Att vara fullkomligt transparens är därför inte att stå naken på torget, det är snarare att klä på sig en rustning eller superhjältemantel, som skyddar en mot att ge andra en kommunikationsfördel kring områden man inte själv kan prata om över huvud taget.

Den som vill höra mer om Johan Segui och transparens bör för övrigt lyssna på avsnitt 19 av podcasten Radio Råsunda som du hittar här.