Twitter-portalen på SIS-index

Förra veckan förklarade Isabella Löwengrip för den som ville höra på att anledningen till att unga svenska tjejer inte finns på Twitter är att det inte finns någon Twitter-portal. Fortsättningen var förstås att hon skulle bygga den och det tyckte jag hon gjorde alldeles rätt i. Det finns visserligen mängder med liknande tjänster redan, ett av den tidigaste för svenska Twittrare var SVPT.nu. Det finns också ett otal tjänster som mäter omnämnanden och frekvens i twittrandet. Men Blondinbella har rätt i en sak. Det har inte funnits någon bra Twitter-katalog där man enkelt kan hitta intressanta svenska Twittrare. (På andra språk däremot…)

Men från idag finns den. Twitter-index heter den och den har genomförts på ett lika enkelt som genialt sätt. Maken till viralitet får man leta efter. Gänget på SIS-index har gjort nästan alla rätt vid lanseringen av tjänsten även om det fortfarande finns mycket kvar att utveckla i det de kalla Twitter-index. Två saker har gått distinkt fel också, men först till det som de gjorde rätt.

Anmälningsproceduren var den enklaste och den mest geniala jag någonsin har sett. Tidigt i morse började jag se tweets med samma ordalydelse:

Som ett gammalt fan och tillskyndare av SIS-index blev jag förstås omedelbart nyfiken och klickade. Och hamnade i en listning över alla som hittills hade anmält sig i tjänsten. Då ett hundratal ungefär.

Den här anmälningsprocessen är helt genial. Dels kan man bara anmäla sig från ett Twitter-konto som man har kontroll över, vilket gör att det bara finns frivilligt tillagda konton i listan. Dels ser man till att det bara är svenskspråkiga (som förstår instruktionerna på sidan) som anmäler sig. Men viktigast av allt. Att anmäla sig med en offentlig tweet skapar en viralitet utan like…

Nu ikväll har över 1500 redan anmält sig till Twitter-index, och det måste ses som ett mycket gott resultat för en tjänst som smyger igång i all tysthet en lördagsmorgon.

Tjänsten har en enorm potential som jag ser det. Det finns massor av ytterligare data att hämta ut ur Twitter-flödena. Jag skulle väldigt gärna vilja se en kolumn på hur ofta ett konto blir adresserat i andras tweetar och hur ofta det adresserar andra. Det skulle i sig ge en indikation på hur benägen twittraren är till konversation. En nolla eller ett lågt tal i adresserar andra-kolumnen och man vet att man har stött på ett megafonkonto. Jag skulle också vilja se ett annat värde än bara tweetar per dag sedan kontot skapades. Man skulle enkelt kunna göra som Tweetcost.com som listar aktuell aktivitet också. Och så vill jag… Ja ni vet. Det kommer alltid en massa önskemål i en ny tjänst. Jag har redan anfört de flesta av mina direkt till @sisindex och @mape och @Kennedyshead som idag höll på och skruvade på tjänsten.

Så vad kunde man gjort bättre?

Två saker kunde man dock ha gjort bättre, och de två misstagen har fått många att vara alldeles otroligt negativa till tjänsten idag.

Tydligare avsiktsförklaring

Det saknas en tydlig avsiktsförklaring på sajten. Det finns information om vad SIS-index är, men tjänsten är inte så känd bland folk i gemen. Det är inte alla twittrare som har sajter som tävlar om annonsörer och därför har lagt till sina sajter och bloggar i SIS-index, och för många av dem framstod tjänsten som en smula otydlig. Jag skulle föreslå en blogg kopplad till SIS-index, där tjänsten kunde annonserats, sedan kunde man enkelt ha länkat till den bloggposten från sidan man landar på efter anmälan.

Flytande numrering

Som det är nu sorteras alla anmälda twitterkonton i sjunkande ordningsföljd efter antalet följare. Det är visserligen ett hyfsat intressant värde på hur stort genomslag en twittrare har, men det finns många andra, lika viktiga värden att ta hänsyn till. Följare vs följer-värde skulle kunna vara ett. Man kan visserligen enkelt sortera om listan på en mängd olika värden, men siffran längst till vänster, som anger placeringen efter antal följare, stannar alltid kvar.

Det enkla greppet att numrera om efter det man har sorterat på skulle idag ha kunnat mota kritiken mot att Twitter-index bara är en popularitetsmätare.

Jag är hur som helst imponerad och glad över att någon tagit tag i utvecklingen av det som är början till @lowengrip’s efterlysta Twitter-portal. Jag tror att det kan bli bra det här faktiskt.

Hoppas att det också leder till att ännu fler lägger in sina sajter och bloggar i SIS-index, för den tjänsten är fortfarande det bästa som har hänt i det svenska hörnet av Internet på flera år.

Tillagt: En sista grej bara. Undrar hur Twitter hade reagerat om någon, utan att fråga, hade satt upp samma tjänst men lagt till folk redan från början. Det skulle vara otroligt lätt att hitta 5000 svenskar att lista och resten skulle fått anmäla sig själva. För det är liksom också möjligt att göra. De som nu skriker i högan sky ska komma ihåg att vi som har lagt till sig, faktiskt har gjort det helt frivilligt. Troligen för att vi faktiskt gillar den här typen av tjänster.

Andra har förstås också bloggat om Twitter-index:

Niclas Strandh: http://digitalpr.se/2010/03/06/sis-skapar-en-portal-for-twitter/

Mymlan: http://mymlanthereal.wordpress.com/2010/03/06/sis-index-for-twitter/