Twitter ska bli användbart även på webben

Alla vi som numera lever en stor del av vårt liv på Twitter använder olika typer av Twitter-applikationer som bygger på att de använder Twitters öppna API. Det är nämligen så att webbversionen av Twitter har varit rejält ohanterlig om man vill använda Twitter till någonting annat än som megafon. Den som vill börja följa konversationer eller bara lyckas hålla en konversationstråd med mer än en person åt gången har snabbt upptäckt att Twitters webbplats inte räcker till.

Nu inatt har Twitter presenterat en helt ny sajt, som ska göra Twitter användbart utan att applikationerna ska behövas. Åtminstone tror jag att det var vad man försökte säga på presskonferensen, som var väldigt teknisk och väldigt pratig. (Twitter-gänget borde kolla lite mer på Steve Jobs när det kommer till presentationsteknik.)

Så plötsligt hittade jag, i chatflödet, en länk som till en början inte fungerade alls, men som beskriver de nya funktionera: http://twitter.com/newtwitter och där finns det förstås en film som presenterar nyheterna på ett lite mer kortfattat sätt. Stå ut genom känslosvallet i början. I slutet syns faktiskt en demo av vad det handlar om.

Jaha? De viktigaste är alltså den nya pippin? Ja för oss som har vant oss vid att använda Tweetie, Hootsuite, Twitterific och allt vad de heter känns det nästan så, men för den som uteslutande har använd Twitter som webbplats är skillnaderna förstås enorma och ett steg i helt rätt rikting.

En av de stora skillnaderna är att Twitter.com nu försöker visa innehållet i de förkortade länkarna så att man inte behöver lämna sajten för varje länk till en film, en bild eller annat klipp, att sökningar har blivit otroligt mycket bättre, att det snabbt går att få en överblick över varje användares profil och senaste innehåll, att sidan bara växer neråt och inte kräver bläddring… och allt detta är bra. Men jag saknar fortfarande det kontextuella trådandet och jag saknar möjligheten att kunna logga in med flera konton samtidigt.

Nya Twitter kommer att rullas ut till alla användare under den närmaste tiden, och Twitter har lovat att vi dessutom ska kunna växla fram och tillbaka mellan nya och gamla Twitter ett tag. Jag har inte fått det nya utseendet ännu, men det är det första jag kommer kolla efter när jag vaknar imorgon. Troligen måste jag, för just nu verkar inga Twitter-applikationer fungera över huvud taget.

Avslutningsvis: Så här ser det ut i teknikgrottan på Twitter (the war room). Känns nästan som om det förklarar ett och annat: