Undersökningar via Google Docs

Via Pandia lär jag mig att Google plötsligen erbjuder möjligheten att göra undersökningar genom Google Docs. Toppen! Detta ger oss raskt möjlighet att hålla undersökningar eller lägga ut webbfrågor och samla resultaten i ett kalkylblad som vi kan dela med andra genom Google Docs.

Så nästa gång du vill fråga dina kunder, medlemmar, personal eller någon annan definierad grupp om något, eller helt enkelt hålla en omröstning, så kan du helt enkelt använda Google Docs.

Det var länge sedan vi använde pappersformulär till sånt här, men där man tidigare antingen fick koda ihop en egen lösning, köpa in ett dyrt verktyg, eller använda en reklamfinansierad tjänst, kan man nu helt enkelt använda sitt vanliga Google Docs-konto. Helt gratis, och som det verkar utan hakar (förutom den uppenbara, att Google lär sig samma saker som du lär dig).

Gör så här:

  1. Om du inte redan har ett Google-konto via Gmail, skaffar du ett och loggar in.
  2. Klicka på Dokument (Documents) uppe i vänstra hörnet eller gå till www.google.com/docs. Du kommer då till Google Docs, Googles fria webbaserade lösning för ordbehandling, kalkylark och presentationer.
  3. Välj Nytt/Kalkylark.
  4. Nu öppnas ett nytt tomt kalkylarkt i webbläsaren.
  5. Klicka på knappen Dela uppe till höger på skärmen.
  6. Nu ska du välja hur du vill dela kalkylarket. Du kan välja mellan att bjuda in folk att bli redigeringsbehöriga, läsbehöriga, eller att fylla i ett formulär. Välj det sista alternativet.



  7. Klicka på förhandsgranska och skicka forulär. Nu öppnas ett nytt fönster där du utformar formuläret som ska fyllas i.

Du kan använda olika typer av frågor och svar i formulären. Användare kan svara i form av text, flervalsfrågor, kryssrutor eller välja från listor. Det ger en fanstasiskt frihet att använda dessa forulär för en mängd olika typer av uppgifter – allt från att delta i en omröstning, anmäla sig till ett evenemang, eller för avancerade undersökningar med ett flertal olika frågor.

När du är klar fyller du i e-postadresserna till dina respondenter.

De som bjuds in att delta får ett e-postmeddelande med en länk till ditt formulär, och i samma takt som de svarar på frågorna uppdateras det bakomliggande kalkylbladet.

Det är bra, men kunde bli ännu bättre.

Gränssnittet är en smula halvöverstatt ännu så länge, delar är på svenska och delar är på engelska, det verkar också vara svårt att ladda upp e-postadresser från ett separat kalkylblad, och lika knökigt att använda formuläret i e-postlistor. Pandia har en lång önskelista, och jag som kommer testa funktionen under de kommande dagarna kommer säkert att hitta fler saker att sätta på önskelistan. Men det är en otroligt bra början.