Undvik startproblem med dittforetagonline.se

Jag har byggt mina två första sajter i det gratisverktyg som ingår i dittforetagonline.se. Sajterna skiljer sig en smula åt i det att den ena (som är uppsatt åt en kund) är beställd helt och hållet inifrån tjänsten, med en helt färsk domän. Där gick hela flödet förvånandsvärt smidigt. I den andra, nikkelindqvist.se, använde jag en domän som tidigare legat parkerad hos Loopia, ett scenario som kan tänkas vara rätt vanligt även för de småföretag som främst är påtänkta som användare.

Båda alternativen är möjliga, tidigt i beställningsprocessen:

Mycket är gratis i dittforetagonline.se, men vad kostar det i slutänden?

En första invändning som jag har är att det är svårt att få en uppfattning av vad som blir totalpriset för sajten, efter det fria året. Priserna på dittforetagonline.se står i svagt grått långt ner på sidan.

Klicka på bilden för att få hela prisbilden.

Här behöver nog kommunikationen bli lite tydligare kan jag tycka. Att enbart kommunicera allt som är gratis, och i svagt grå text visa de kommande månads, eller kvartalspriserna, och inte alls berätta att det kommer att tillkomma en kostand för domänen år 2, är lite som att kommunicera på samma nivå som Nordic Ace, och här väntar jag mig mer av konstellationen Företagarna, Binero och Google.

Fullt överkomliga priser

Det är ju inte alls så att priserna på något sätt är orimliga, de är tvärtom riktigt överkomliga, särskilt när sajten ingår i avtalet, och därför kan jag inte förstå varför man inte är tydligare med hela den kommande prisbilden.

Om jag har förstått det hela rätt är det minsta paketet gratis hela första året, och först år två börjar det kosta 69 kr i månaden. Det står ingenting på sajten om kostnaden för domänen andra året, men med tanke på Bineros vanliga priser skulle det förvåna mig om priset överstiger 120 kr/år.

Efter att man valt och beställt sin domän eller domänkoppling är man raskt inne i tjänsten, och här har Binero, klokt nog byggt två separata flöden. Ett för den som kan lite mer, och ett för den som vill skapa en enkel webbplats.

Enkel sajt med b'Easy eller lite mer komplicerad?

Jag vill ju testa den enklaste vägen, och klickade raskt på den vänstra knappen, Skapa din hemsida

Man kommer raskt in i tjänsten, direkt efter att man har gjort sin beställning sätts produktionssajten upp och man kan börja bygga sin sajt. Två mail anländer raskt, där det ena innehåller en aktiveringslänk som visar en sida som i klartext visar kontonummer och lösenord. Den sidan kunde vara lite tydligare, eftersom det är otroligt viktigt att spara denna info. (Jag glömde det förstås i hetsen att få upp den första sajten snabbt, och fick leta upp en återställningslänk vilket innebar en del inledande strul.)

Sedan är det bara att fylla på sajten med information

b’Easy är mycket lättanvänt. Sajten skapas i halvfärdigt skick med den uppsättning sidor som man kan tänka sig att många småföretag faktiskt efterfrågar på sin första sajt. Det är en startsida, en Om oss-sida, en sida med namnet Våra tjänster, en gallerisida – färdig för att visa ett bildspel, och en sida med ett kontaktformulär. För den ovane företagaren är det bara att sätta sig och klicka på text och skriva. Lättare kan det nästan inte bli. Exempeltexterna som redan finns på sidorna ger inspiration till vad som borde skrivas på dem.

Strulande bilduppladdning

Men på galleri-sidan tar det stopp. Det visar sig nämligen att man inte kan ladda upp bilder i b’Easy förrän man har aktiverat och publicerat sidan, och domänen aktivt pekar till den. Det här var omöjligt för mig att förstå, och med den erfarenhet jag har av nervösa företagare som inte vill publicera sin sajt förrän allt är klart och alla bilder på plats (och som många gånger fastnar i utseende och bilder innan de ens börjar fundera på sina texter) så tror jag att detta genererar lite väl mycket supportproblem för Binero.

Om du får problem med bilduppladdningen är det alltså bara att bita i det sura äpplet, aktivera och publicera sajten i befintligt skick, och sedan vänta på att bilduppladdningen börjar fungera. Det gör den snart.

Önskar bättre information integrerat med tjänsten

Båda dessa saker borde dokumenteras bättre från Binero, liksom hur man gör för att peka eller flytta en domän som är köpt från en annan registrar. Om inte annat för att det skulle bespara Binero en del supportärenden.

I övrigt var det mycket lätt att fylla en sajt med information, och när domänen väl var pekad var det inga problem att laddda upp bilder och att få dem att linjera snyggt. Det är faktiskt, så nära man kan komma ett fullt fungerande dra-och-släpp system för att bygga en hemsida.

Naturligtvis har jag en och annan invändning kring hur sajten klarar sig SEO-mässigt, och en del av de invändningarna kan inverka menligt på sajtens sökmotoroptimering, och därför håller jag redan nu på med ett separat blogginlägg med SEO-tips för b’Easy och dittforetagonline.se.