Utan länkar inget internet

Utan länkar kan webben inte existera. Då finns det ingen webb att tjäna pengar på, och därför bör man aldrig bygga upp sin ekonomi kring länkar

Jag har sagt det förut, och det slutar inte vara en sanning bara för att den är lika gammal som www. Det är det fria länkandet som bygger webben. Den som inte vill att någon ska kunna länka till material kan och bör gömma det materialet bakom olika typer av hinder som lösenordsskydd eller betalkonton. Den som inte vill att Google eller någon annan sökmotor ska kunna länka till deras material kan väldigt enkelt lägga in följande två rader i en fil med namnet robots.txt, i roten på sin webbserver:

User-agent: *
Disallow: /

Men. Den som väljer att dölja hela sitt material från webben eller att stänga ute Google kan inte längre se sig själva som en del av webben, och bör inte räkna med att få särskilt mycket trafik till sin webbplats.

(Uppdatering: Efter att ha fått fullt berättigad bashning av Fredrik Strömberg, så vill jag förtydliga ovanstående stycke. Jag menar inte att man kan sätta likhetstecken mellan Google och webben. Jag borde ha skrivit så här:

Den som väljer att dölja hela sitt material från webben eller att stänga ute Google, bör inte räkna med att få särskilt mycket trafik till sin webbplats. Den som väljer att lösenordsskydda sitt allt sitt innehåll, gömmer sig effektivt från länkandet, och väljer därmed att ställa sig vid sidan av den egentliga webben. Man kan visserligen skapa sub-webbar, som Facebook, eller som begränsade postningar på Google+ eller andra stängda plattformar, men gör man det, så har man effektivt stängt ute många läsare, och man är inte längre en del av den öppna webben.)

Foto: Hasse Wassaether

Det kan verka som om tidningsutgivarnas VD Jeanette Gustafsdotter är helt tappad bakom en vagn när hon, i Journalisten, säger följande om den tyska dagspressens krav på Google och andra sökmotorer att betala för att få publicera länkar till artiklar:

– Det är inte fel att den här frågan väcks. Tidningar och upphovspersonerna ska få betalt för sitt arbete. Länkandet är ett ofog, rent ut sagt.

Men herregud. Länkandet är ett ofog? Det är ett uttalande som får mig att vilja sjunka genom jorden, och om det är inställningen hos den som ska vara VD för den hårt krisdrabbade tidningsbranschen så undrar jag om allt hopp nu är ute. Är detta hur tidningsbranschen ska ledas in i framtiden?

Jag brukade lyssna på Tidningskrönikan på P1 på morgnarna. Den är numera omdöpt till Mediekrönikan, men det är ungefär samma sak. Dagens mest omtalade nyheter sammanfattas på ett par minuter. Är detta också något som Jeanette Gustafsdotter ser som en blivande intäktskälla för den krisande tidningsbranschen? Jag har idag, på Twitter, länkat till VK, Svt, DN och Expo. Hur bör jag betala? Ska de hålla koll på mitt årliga länkande och skicka en räkning eller bör jag bara pytsa in en liten skvätt varje gång jag lägger en länk? Hur är det om jag refererar till en artikel jag har läst någonstans i middagskonversationen? Vad är priset för det?

Nåväl. Jag har inga som helst insikter i hur tankarna går i Tyskland och det är inte min uppgift att försöka rädda tidningsbranschen i stort. Den kan få gräva sin egen grav. Det räcker gott med att jag ägnar mig åt mina kunder.

Sedan ska vi komma ihåg att det egentligen är  Google News, som främst verkar vara det som den tyska tidningsbranschen, och nu även Tidningsutgivarna tänker sig ska bli den nya inkomstkällan (även om det faktiskt inte säger det rakt ut, utan bara sådär allmänt talar om länkar), inte placeringar i det organiska söket. Ambivalensen mot Google News, som ger tidningarna trafik, men som upplevs hämta för mycket av artikelmaterialet, är inte ny. 2009 såg vi hur Tidningshuset Stampen försökte implementera ACAP. Vart tog det vägen?

Och det är lika enkelt att opta ut från Google News. Den som inte vill vara med där behöver inte.  TU har aviserat att de, efter 2013, inte kommer att ha råd att fortsätta att ge ut den utmärkta tidningen Medievärlden, men ännu så länge finns den kvar, och den har väldigt bra synlighet i Google News när det kommer till namnet Jeanette Gustafsdotter. Är det verkligen ett problem?

Andra om samma ämne: