Vad är egentligen 8.10 för ett klockslag?

Klockan 8.10. Tio minuter över åtta. Vad är det för ett klockslag egentligen?

Förra veckan fick jag, och alla andra föräldrar till barnen i min dotters klass ett surt påpekande från en av lärarna som hade tröttnat på att över hälften av klassen kommer för sent till hans tidiga morgonlektion. Den börjar 8.10. Så här stod det (med namn och klassbeteckning borttagna):

Jag har störts jättemycket av att så många elever kommer för sent till den tidiga torsdagslektionen. Veckan före temaveckan kom 13 st för sent och idag torsdag 10/11 hade 11 elever av 30 infunnit sig när lektionen skulle börja.

Detta inträffar inte bara på mina lektioner, men även hos … [två andra tidiga morgonlektioner]. Konsekvensen blev idag att jag stängde dörren när lektionen startade (8.10). Att öppna dörren för drop-in mellan fem och 30 minuter är ohållbart när man visar upplösningen på en film varför jag behöll dörren stängd hela lektionen. Självklart ska man få komma in men inte i det här speciella fallet.

Alltså, tidspassning är viktigt, utanför skolan, och följaktligen i skolan.

8.10 För mig är detta klockslag blott och bart förknippat med skolan och med obegripligt tidiga morgnar. Jag har under hela mitt arbetsliv som nu har pågått i över 20 år _aldrig_ behövt börja arbeta 8.10 på morgonen.* Visst är tidspassning viktig, men ursäkta, 8.10 på morgonen borde ingen behöva ha en tid att passa.

Det är för mig fullständigt obegripligt att växande, prepubertala barn ska behöva göra det.

Vad är det som gör, att skolan (nästan alla skolor) är så obenägen att senarelägga undervisningen med åtminstone en halvtimme, men ännu hellre en hel timme. Varför kan man inte bara förskjuta alla undervisning en timme på dagen, och ge ungarna en chans att vakna innan undervisningen börjar?

I min dotters klass är det extra många som har långt att åka till skolan. Det är OK. Det har de själva, i samråd med oss föräldrar valt att göra. Men varför straffa dessa ihärdiga, kreativa, engagerade barn med att plåga iväg dem hemifrån redan vid 7.30 på morgnarna?

Är lärare ett särskilt morgontidigt släkte som älskar dessa tidigar morgnar? Eller är det de tidiga eftermiddagarna som är eftersträvansvärda?

Hur ska man kunna påverka skolan?

Varje gång jag försöker ta upp dessa vansinnigt tidiga morgnar så får jag höra ungefär samma argument. De går ut på att skollunchen är planerad för tidiga morgnar, att vissa barn minsann fungerar mycket bättre på morgnarna och att eftermiddagslektionerna ofta är mycket stökigare. För mig låter det som om dessa två argument i själva verket talar för senarelagd start på dagen. Låt även skolbespisningspersonalen börja arbeta senare på dagen, så att ungarna får lunch vid halv tolv istället för som nu vid strax efter 10 på morgonen. Då kanske de skulle orka hålla koncentrationen uppe även på eftermiddagarna.

De flesta barn har föräldrar som arbetar till fyra eller fem på eftermiddagarna. Varför då släppa ut den från skolan vid två eller tre? Med senarelagda skoldagar, där barnen kunde serveras mellanmål under skoldagen, skulle ju mycket av fritisbehovet också minska.

Jag fortsätter därför att ta upp de obegripligt tidiga morngnarna vid varje tillfälle, men tyvärr alltid i fel forum. Föräldramöten är inte rätt forum för att påverka schemaläggning. Men hittills har jag aldrig hittat rätt forum. Min enda förhoppning är att jag någon gång kanske kommer att träffa en schemaläggare, och få blockera den där översta raden i hans eller hennes schemamatris. Den som sedan tidernas begynnelse är märkt med 8.10.

Det enda alternativet skulle väl vara civilt motstånd, att strunta i att väcka barnen sådär okristligt tidigt, men det känns inte som en alltigenom god idé det heller.

Nikke Lindqvist

* OK. När jag jobbade i tunnelbanan och som vakt på häktet kunde min arbetsdag börja långt innan dess, men då pratar vi skiftarbete, inte akademisk inlärning.