Vådan av kommentarsspam

Nu ikväll fick jag ett tips från Jesper på Codeodessey.se som skickade en länk och undrade om jag var intresserad av ett flagrant exempel på webbspam hos Eastpoint. Det var jag såklart, men låt mig återkomma till det längre fram.

Alla som har en gästbok eller blogg som släpper in kommentarer känner till problemet med kommentarsspam. Ett gissel, där bloggutvecklarna just nu faktiskt leder i striden. Aksimet-pluginnen till den här bloggen har fångat upp över 5000 kommentarspam sedan i december.

Det finns gott om andra sätt att mota spammen. Captcha-bilder (med tecken som måste skrivas in i ett fält innan kommentaren kan lämnas) och kontrollfrågor som ”vad blir tolv delat med 3” som kan vara svåra för en spambot att lista ut svaret på är två populära metoder just nu.

För det är ju inte folk som sitter och lämnar dessa kommentarer, utan automatiserade surfare (bottar) vars enda uppgift är att hitta så många kommentarsforumlär de bara kan, och sedan försöka fylla dem med länkar.

Det är inte bara pinsamt när dessa spambottar lyckas fylla en sida med sina evigt upprepade länkar till pillertrillare, pokersajter och pornografi, det kan även försätta hela domänen där sajten ligger i dåligt rykte. Detta eftersom sidans semantiska innehåll med tiden flyttas till att främst handla om det innehåll som spambottarna så flitigt bidrar med. Sidan blir till slut en sida om billiga mediciner, hasardspel och tips om gratis porrsajter. I värsta fall även med länkar till denna typ av sajter. Den blir vad man i sökmotorkretsar, med en term lånad från amerikansk sociologi, kallar ett ”bad neighborhood”. Den blir ett dåligt område på webben, ett område som man bör undvika att få länkar ifrån om man vill att ens sidor ska behålla sin trovärdighet. Och ännu värre är det att länka flitigt till sajter som innehåller sådana mängder av webbspam.

Tänk dig nu att du själv har låtit en gästbok eller en blogg förfalla så till den milda grad att den har fyllts av spam från legioner av amerikanska, ryska och kinesiska spambottar. Tänk dig sedan vad som händer med trovärdigheten hos alla de viktiga sidor på din domän som bloggen eller gästboken länkar till, och som säkert alla länkar tillbaka till gästboken eller kommentarsfönstret. Jag tror att du kan föreställa dig vad som kan hända med sökmotorresultaten för de seriösa termerna.

Extra pinsamt blir det förstås när man missköter sin blogg eller gästbok så länge att kommentarsspammet helt tar över. Och det här är Eastpoint-länken kommer in i bilden. Jag vet inte vem Fredrik kan vara, eller om det kanske bara är en rest från Eeastpoints samarbete med fredrik.se, men det här ser hur som helst rejält illa ut:

http://fredrik.eastpoint.se/docs/guestbook22.asp

(Skärmdump här om sidan skulle ha rensats upp eller försvunnit.)

[Uppdatering: Det gick fort. Den nerspammade gästboken togs bort på mindre än ett dygn. Snyggt jobbat Eastpoint!]

Det är intressant att se hur pass snabbt spambottarna jobbar. Inte sant?

Nu tror jag ändå knappast att Eastpoint.se lider särskilt mycket av den här fadäsen. Jag har inte hittat några länkar in till sidan från Eastpoint själva, och det finns heller inga länkar tillbaka till Eastpoint från sidan, eller sidorna kanske jag ska säga, för det finns gott och väl 100 000 spaminlägg i den där gästboken.