Vinn en iPhone? Det verkar snarare som om man köper den

Har du sett Facebook-annonserna om en ”gratis iPhone”? De består av två rader. En rubriklänk med Vinn en iPhone, och en andra rad med Vi ger bort en gratis iPhone – skynda dig innan de tar slut. Jag klickade just på en sådan. Det hoppas jag att väldigt få människor gör, åtminstone om de är tillhör den förkrossande majoritet som inte läser finstilta meddelanden. Svarssidan såg ut ungefär så här (klicka för större bild):

Den som händelsevis lyckas läsa den finstilta (väldigt ljusgrå texten) märker snabbt vad det går ut på. Jag har redigerat bort kortnumret som används ur texten nedan, men det visas fortfarande i bilden. Jag avråder däremot bestämt från att starta tjänsten, eftersom tävlingen kan bli väldigt dyr för de som deltar.

Kostnad för Trivia Spel är 15 kr/mottagen meddelande. 8 frågor per månad. Tjänsten sträcker sig cirka fyra månader och omfattar totalt 33 fakturerad meddelanden till ett totalt pris av 495 kr. Du kvalificerar genom att svara rätt på frågan på hemsidan. Kunder, som svarar med ”IPHONE” för att bekräfta prenumeration genom hemsidan, godkänner till att bli prenumerant. Genom att anmäla sig och/eller använda tjänsten accepterar du och bekräftar att du har läst villkoren, att du är Svensk medborgare, 16 år eller äldre och har ett giltigt bankkonto eller medgivande från kontoinnehavaren. Prenumeranter tävlar om att vinna höga priser genom att spela måntaliga Trivia Spel. Högsta pris i denna Tjänst är en iPhone (±7.000 SEK). Avsluta: smsa ‘stop’ till [ett nummer]. Kundtjänst: 0775-700130 eller skicka ett e-mail till oss: info.se@wixawin.com. Denna tjänst följer vedertagna regler för SMS-tjänster.

Det rör sig om en väldigt omvänd bevisbörda, där priset består av en produkt som är prissatt utan att det, när detta skrivs, finns något officiellt svenskt pris på den. Och det gäller att hålla ut i tävlingen och svara på en hel del frågor om man vill ha en chans att vinna en iPhone. Länken ”Förklaring” berättar tydligare vad det rör sig om:

1. För att delta i spelet, måste du smsa ordet IPHONE till [ett nummer].

2. Du får ett gratis välkomst-meddelande.

3. Omedelbart efter detta informationsmeddelande får du den första flervalsfrågan.

4. För att spela måste du svara på frågan med ditt svar i formatet IPHONE A eller IPHONE B.

5. För att kvalificera dig till knockoutfinalen måste du svara rätt på fem (5) frågor.

6. Du kommer att informeras ifall du kvalificeras för knockoutfinalen. Knock-Out finalen äger rum i slutet av månaden.

7. Den sista ronden är en knockout-rond, med maximalt 3 frågor. Användaren får endast en ny fråga om han/hon svarat rätt på föregående fråga.

Om det finns flera tävlande kvar efter den andra frågan, blir den tredje frågan en öppen fråga.

Beroende på typen av den sista frågan, blir vinnaren den som snabbast skickar in rätt svar eller den som har svarat närmast rätt svar.

8. Vinnaren kommer att kontaktas efter den sista frågan.

9. Varje månad startar en ny runda och kan nya priser vinnas. Rundan består av 8 frågor som skickas på måndagar och fredagar.

Det rör sig alltså om en kunskapstävling där den som svarar rätt får betala 15 kronor för varje ny fråga som kommer via SMS. Den som hänger kvar hela tiden ut har till slut betalat 495 kronor för chansen att vinna den iPhone som enligt Facebook-annonsen skulle delas ut gratis. Landningssidan i sig (med den lilla ljusgrå texten) är väldigt noga med att i text påpeka hur etiskt och lagligt detta är, men Facebook-annonsens löfte om att det gavs bort gratis iPhone låg väldigt långt bort från verkligheten.

En intressant detalj är att sajten anger att tävlingen är öppen för alla som har fyllt 16 år, och att själva deltagandet i tävlingen anses vara bekräftelse på att man har läst, förstått och godkänt villkoren. Detta trots att 16-åringar inte själva får ingå avtal.

Jag tycker att tävlingen liknar skit jag.

Uppdatering 2009-06-22: Det kan vara farligt för sajter att släppa in Wixawin som annonsörer också. Se den här insändaren på Aftonbladet.se där en förälder verkar ha blandat ihop skurkföretaget med ett annat företag.