Webanalys förklarar de dolda länkarna

Fördelen med att gå ut helt öppet med sina fynd när man hittar någonting så galet som de dolda länkarna in till Telias gömda sitemap är många. Man skulle kunna tänka att jag inte skulle ha skrivit ett ord om detta här på Nikkes Index, utan väntat på att få ett scoop färdigt för publicering i en media- eller internet-tidning. Jag kunde också ha samlat på mig alla bevis och fått till en präktig skandal genom att först kontakta Google, sedan vänta med att gå ut med förklaringen tills Telia.se plötsligt försvunnit ur Googles index.

Men det hade inte lett till de fördelar som jag nu har fått ut av det hela.

  1. Dels har jag i ännu högre grad fått klart för mig att rätt utförd, välplanerad och långsiktig optimering av en sajt är en bättre väg att gå än småfuskig, hafsigt utförd sökordsoptimering.
  2. Dels kunde jag aldrig ha fått ett så bra exempel på att sajtoptimering måste utföras i samarbete med de involverade kommunikationsbyråerna, marknadsavdelningarna och ansvariga webbtekniker.
  3. Dels har jag idag, medan jag har jagat förklaringar och kommentarer från Webanalys, Telia och TradeDoubler fått redogöra verbalt för den uppkomna situationen. I telefon har man bara någon minut för sig att försöka klargöra läget. När man inte vet namnet på personen man bör prata med får man göra detta ett par, tre gånger, och det gäller att inte hamna fel, för då får man göra om det ytterligare några gånger.
  4. Dels hade jag aldrig fått prata med Webanalys projektledare utan att först gå ut med att jag hade fångat upp en såpass smarrig kalasmiss.

Jag köper förklaringarna

Och faktiskt så hänger Webanalys förklaringar ihop, fram till en viss punkt. De håller kanske inte för en djupare analys, och möjligen har jag ändå missat någon liten vinkel på det hela, men de leder fram till min slutsats, och jag kan inte hålla på den längre. Slutsatsen är att långsiktig, noga utförd och ordentligt projektledd optimering av en sajt spöar kortsiktig, slafsigt utförd sökordsoptimering. Och spöar den ordentligt!

Nu till förklaringarna. Vi börjar med dörrsidorna som enbart innehåller TradeDoubler-länkar. De dolda länkarna är uppseendeväckande, men ingenting man förvånas över, men TradeDoubler-länkarna var lättast att förklara. Anledningen var mycket riktigt att man inom Telia använder TradeDoubler för att spåra alla sina marknadsföringsaktiviteter ända fram till genomfört köp. Därför vill man även spåra sökmotortrafiken, åtminstone den konstgjorda sökmotortrafiken.

Det var lätt för Webanalys att förklara, men är ändå det allra mest förvånande för mig. Förvånande därför att jag tycker att det är oändligt mycket viktigare att sökoptimera hela sajten än att optimera sökträffarna för ett fåtal söktermer. Med min metod är varje intern länk lika viktig som de länkar som kommer in till sajten från en annan sajt. För mig hade det varit oändligt mycket viktigare att låta sökmotorerna hitta fram till slutdestinationen, inte till en sida som det inte går att hitta på något annat sätt än via sökningar på vissa bestämda sökord.

Anledningen till den dolda länken på telias startsida var att webbteknikerna på Telia ska vara så uppbokade att man inte har tid att lägga in länken på något annat sätt.

Det är lite svårare för mig att förstå måste jag säga. Någon har ju ändå lagt in den dolda länken, och den hade inte sett mycket sämre ut om den hade synts på sidan istället för att vara taggad både med visibility:hidden; och display:none.

Nu var ju länken felkodad, och leder ingen annanstans än in till Telias 404-sida, som faktiskt, även den är en sitemap, men med andra länkar än den sitemap som bara sökmotorerna hittar fram till. Det visar att den dolda länken måste ha fungerat i något skede, men nu har blivit omkodad. För även om resultatet är långtifrån fulländat så går det ju ändå att skrämma fram dessa sidor när man söker på Google. Det krävs en massa ord, men du kan ju försöka med t.ex. [billigt bredband från telia]. Frågan är bara hur många som ger sig på att söka på det?

När det var avklarat kom vi fram till det känsligaste. Den dolda länken från Webanalys förstasida. Förklaringen till den var att Webanalys ville testa hur fort sidorna skulle spindlas om man använde den metoden. Den förklaringen köper jag inte, även om jag kan förstå den. För vad ska man säga? Hur förklarar man att ett av Sveriges ledande och allra största sökoptimeringsföretag har en dold länk från sin förstasida till en av sina allra största och viktigaste kunder? Särskilt när man läser de uttalanden som Annika von Schlieben tidigare har gjort angående Altus dolda länkfarmar:

– Att skapa en länkfarm utan kundens vetskap är både oetiskt och oseriöst. Om man länkas ihop med sajter med tvivelaktigt innehåll så riskerar man att själv tappa i ranking hos sökmotorerna, säger Annika von Schlieben på sökmotorkonsulten Webanalys.

Hon berättar att sökmotorena tittar på kvaliteten på de länkar som finns på en sajt och att sökmotorprogrammen betraktar irrelevanta länkar som något negativt. I värsta fall, säger hon, kan metoder som strider mot sökmotorernas riktlinjer leda till att en sajt blir utsparkad ur sökmotorernas register.

(InternetWorld, 2005-11-02)

Den dolda länken hade plockats bort från Webanalys förstasida innan samtalet med mig, men syns fortfarande i Googles cache. Faktum är att även den är felkodad, även i Googles cachade sida, och alltså inte heller kan ha fungerat i sitt nuvarande skick.

Såpan fortsätter

Jag väntar fortfarande på att få prata med någon ansvarig på Telia om varför man slänger ut pengar på sökmotoroptimering när man tydligen anser det viktigare att spåra den lilla trafik man får via det lilla fåtalet optimerade sidorna. Jag skulle verkligen vilja höra någonting om varför man inte väljer en samlad strategi för sin webbplats, till exempel genom att ta tjuren vid hornen och göra någonting åt de där hopplösa urlarna man har.

Jag vill också få en bekräftelse på att det verkligen är Telia som ligger bakom affiliate-ID 1150896. Det är med all säkerhet så det ligger till, men för formens skull vore det skönt med en bekräftelse.

Uppdatering i januari 2007: Webanalys finns inte kvar på den svenska SEO-marknaden. De blev så småningom uppköpta av Aegis, fick ny VD och en ny företagskultur och blev sedemera omdöpta till iProspect. Idag verkar de främst konsultativt mot större företag.