WordPress beyond the blog – Thord Daniel Hedengren

Jag hade verkligt svårt att bestämma mig för om jag skulle gå och titta på IE9-presentationen eller lyssna på Thord Daniel Hedengren prata om WordPress. Men tänkte att Niclas Strandh helt säkert kommer att blogga från IE9-presentationen så jag valde med hjärtat och gick och lyssnade på @tdhse prata om mitt favorit-CMS (Content Managing System) framför alla andra.

TDH börjar med att avfärda en massa myter.

Håller WordPress för stora sajter?

Ja. Ted.com, CNN, Wired.com är bevis på att WordPress håller för stora sajter. (Och när sverigedemokraterna.de i måndags pallade trycket från 46000 besökare utan särskilt mycket servertweakande, så insåg jag till sist att det verkligen är sant.) Här är en lista över stora sajter som använder WordPress.

Det gäller att ha bra hosting, rätt pluginner, använda cachning (WP Supercache).

Är WordPress säkert?

WordPress är lika säkert som vilket annat publiceringssystem som helst, det är bara det att det finns mängder av fler användare och utvecklare än i stängda plattformar. Säkerhetshålen upptäcks därför snabbare, och täpps också till snabbare än i stängda plattformar.

Men kan jag använda en bloggplattform till min sajt?

WordPress startades som en bloggplattform och är otroligt bra på det. Det innebär att de är otroligt lätta att använda. Det är bara att sätta igång och att skriva texter är lika enkelt som att använda vilken ordbehandlare som helst.

Bloggplattformen har blivit så spridd att vi har vant oss vid att den senaste nyheten ska ligga överst i listningar av innehåll med äldre poster i fallande ordning. På samma sätt presenterar även de flesta tidningar sitt innehåll.

Vem som helst kan sedan med hjälp av olika WordPress-pluginner utveckla sajtens funktionalitet och genom att använda olika WordPress-teman påverka såväl utseende som teman.

Bloggar är toppen eftersom de är så enkla att använda.

Ett CMS kan vara lika enkelt

Ett CMS ska vara lika enkelt att uppdatera och hantera som en blogg. Om du använder WordPress så blir det det. Och det är lika enkelt att implementera ny funktionalitet och lika enkelt att påverka utseendet.

Alla som kan blogga med WordPress kan alltså uppdatera sin sajt om den använder WordPress som CMS.

Att sätta upp ett CMS med WordPress.

Skillnaden mellan att blogga och att använda WordPress som CMS är att man i det senare fallet måste börja använda funktionerna som vi som bloggar i WordPress sällan använder. Det handlar om funktionerna som statiska sidor (för den statiska informationen), kategorier (för flöden av nyheter och information) och sidmallar (för att kunna använda sig av olika utseende och funktioner på specifika sidor).

Fördelar

WordPress är sökmotorvänligt från början.

Det är enkelt att tagga texter och att bygga ihop sidor som liknar varandra genom dessa tagar.

Det är superenkelt att implementera en ny funktion (TDH nämner till exempel Twitter-knappen och jag tänker på Flattr-knappen). Sådana små förändringar tar ofta flera dagar i utvecklingstid för ett vanligt CMS.

Det finns massor att utvecklare att fråga när du stöter på patrull. Du är inte bunden till ett företag.

Version 3.0 gör WordPress ännu bättre

Custom post types. Nu kan en post  få ett specifikt utseende på samma sätt som sidor tidigare det gör att vi får ett mellanlager mellan bloggpost och sida, och kan påverka innehållets form och funktionalitet och därmed utveckla sajten mer. Det gör att man som utvecklare kan påverka baksidan av CMSet genom att ange att en posttyp ska ha vissa förvalda värden. Detta kan användas för form och för funktionalitet. (Det här är ett område som jag själv inte har nosat tillräcklig mycket på ännu.)

Custom taxonomies. De mystiska funktionerna under rutan Egna fält kan nu påverkas än mer beroende på funktionaliteten i ditt tema. Det behövs inte ens längre.

Bättre styrsel över teman – Det är nu ännu enklare att styra över teman i WordPress med ännu kortare utvecklingstid.

Begränsningar

Det finns fortfarande mängder med begränsningar. Det är svårt att styra widget-områdenas placering på sid- och post-nivå. WordPress skulle behöva ännu bättre mediahantering och jag själv har massor av specialfunktioner som jag fortfarande saknar, som att tidsstyra uppdatering av en bloggpost eller sida. (Inte publicering, utan uppdatering av innehållet.) Eller att det inte finns något sätt att ange ett bäst-före-datum för en bloggpost eller sida…

Men i samma sekund som jag skriver detta kommer någon att börja fundera på hur det kan lösas och säkert sätta igång arbetet med att lösa det. Det händer inte när någon skriver något om Polopoly eller Episerver

För WordPress har nu ett CMS-fokus. Den förvalda beskrivningen av varje ny WordPress-sajt brukade vara ”Just another WordPress blog” – nu är det ”Just another WordPress site”. TDH påpekar att detta är en enorm förändring i fokus på i vilken rikting utvecklingen kommer att gå.

Version 3.1 är snart ute och har trots att det är en uppstädningsrelease så innehåller den en ny funktion för intern länkning inom sajten – en typisk CMS-funktion som vi tidigare inte har behövt, men nu när vi går till att utveckla större sajter som sköts av olika människor blir det plötslit nödvändigt.

Vad händer nu?

Socialt – BuddyPress är om du frågar mig ett elände i sin nuvarande funktion, men det satsas hårt på BuddyPress nu så det blir ännu bättre.

Ännu mer socialt – bbPress, forumverktyget utvecklas hårdare nu, med bättre teman och bättre access till funktionaliteten så att fler kan utveckla teman.

Mer kontroll – Fokus på CMS

Frågor

Blir kategorier obsoleta? Nej säger TDH precis som de inte blev det när taggar introducerades.

Skulle man inte kunna göra samma saker med kategorier som med Custom Posts? Jo, men det är ju det underbara med WordPress. Men i just det fall (LOtidningen.se) som TDH visade så hade det inte fungerat.

Kommer man inte till en punkt då man behöver en större plattform? Jo, kanske, men då kan man lika gärna hyra in någon för att utveckla WordPress.

Är det inte farligt att bara implementera pluginner som andra har utvecklat? Jo, det kan det förstås vara, men då lär det varnas för dem ute på bloggarna. Det är PHP och php kan bryta saker ibland. Men då avaktiverar man det och väljer ett annat plugin.

Vart går WordPress med html5? Finns teman ute redan nu.

Rollhantering för WordPress är rätt dålig. Fixar man det? Ja, det tror TDH, eftersom man arbetar med dessa frågor i och med arbetet med BuddyPress och bbPress där det finns bättre rollhantering. (Själv tycker jag att rollhanteringen duger jättebra, och att man snarare har ett problem i sin organisation om man inte kan använda den som den är.)

TDH slutar med att göra reklam för WordCamp Stockholm 22 och 23-24  oktober, vilket blir en natt på museet (och då jag kommer att finnas med som talare).