WordPress.com nere i 2 timmar

Jag har suttit och råjobbat med en kundsajt hela kvällen och därför missat hela dramatiken när WordPress.com var nere i ett par timmar nu ikväll. Upptäckte det inte förrän nu när jag läste om det hos Niclas Strandh.

Ingen utom WordPress vet väl hur många bloggar som drabbades, för det var inte bara de miljontals bloggar som hostas hos dem som gick ner. Många egenhostade bloggar segades ner betydligt de också eftersom den populära pluginnen WP Stats, liksom en del andra WordPress-plugins hostas på samma servrar som WordPress.com. Däremot drabbades inte spamskyddet Akismet som ligger på andra servrar.

WordPress-Matt själv sammanfattar det inträffade i den här bloggposten som fortfarande när det här skrivs uppdateras med ny information.

Jag kan hålla med Niclas om faran av att lägga alla dessa miljontals äpplen i samma korg, men samtidigt ska man komma ihåg att WordPress har haft en väldigt bra historik vad gäller upptid. Mycket bättre än de flesta andra webbhotell jag har använt. Det här var den längsta nertiden de har råkat ut för på fyra år. Så här ser grafen över WordPress.com upptid ut på Netcraft.

Byter man upplösning så ser man i och för sig att det fanns lite problem under september också men jag har inte sett någonting i de långa forumtrådar som nu diskuterar det inträffade.

På Twitter blev det förstås ett fasligt liv om det inträffade. Lugnast var det i kommunikationstråden från WordPress.com själva. De jobbade på att lösa problemet. Exemplarisk kriskommunikation faktiskt.

En lustig detalj är att samma fyra tillägg som igår larmade om att det fanns uppdateringar nu vill uppdateras igen. Jag tror att jag väntar med det tills läget har stabiliserat sig…