Ytterligare ett fildelningsförslag utan förankring

Regeringens utredare föreslår att Internet-operatörerna ska ha ”en rätt och en skyldighet att stänga av” personer som fildelar från sin Internet-uppkoppling.

Det är ett förslag som är helt utan förankring, varken i den verklighet som styr Internet, hos Internet-operatörerna eller hos allmänheten. Däremot är förslaget ivrigt påhejat av film- och musikdistributörerna. Internet-operatörerna vill inte leka polis, och ska enligt utredaren heller inte behöva göra det, utan ska ”agera på indikationer”. Indikationerna lär väl främst vara film- och musikbranschens privatpolisorganisation Antipiratbyrån. Användarna vill inte ha ytterligare restriktioner. Vi har en lag nu. Den funkar inte. Det här kommer inte heller fungera.

Jag sällar mig därför helhjärtat till Stationsvakt som propagerar för strumpförsäljares rätt att kräva tillbaka sålda strumpor ifall en strumpköpare har använt strumporna vid ett brott. Samtidigt ler jag en smula åt insikten att några av de mest ihärdiga filhämtare jag känner inte ens har egna internetuppkopplingar, utan av ren princip brukar använda andras trådlösa nät. Varför inte löpa hela linan ut och tvinga elbolagen att klippa strömmen till obotliga fildelare? Ska man verkligen få använda elektriciteten hur som helst?

Media om lagförslaget: SvD, DN, DN, IDG

Läsvärda bloggar i ämnet: Bloggen Bent, Opassande, Jinges, Patrik Fältström, Beta Alfa

Se även: Knuff, Intressant.se och varför inte Piratpartiet