30 000 spamkommentarer blockerade

Idag passerade bloggen en magisk gräns, när Akismet-pluginnen blockerade den trettio tusende spamkommentaren. Just nu (eller för en liten stund sedan) såg spamräknaren ut så här:

Lindqvist.com är över 10 år gammal nu, men den här WordPress-bloggen har bara legat på domänen i ett knappt år. 28 november i fjol installerade jag den och lade upp den första bloggposten. Jag hade ju sedan tidigare postat artiklar i stort sett varje dag i mitt eget (publicerinssystem, som numera för en tynande tillvaro).

Sedan dess har jag lagt upp 389 bloggposter och tagit emot 897 kommentarer. Det innebär att jag faktiskt har lite bättre statistik än den sammantagna skaran av Akismet-användare. Globalt sett rapporterar Akismet på sin sajt att 92 procent av alla kommentarer just nu är spamkommentarer.

En tid efter att jag öppnade Nikke Index lade jag över de flesta av de engelskspråkiga artiklarna från den gamla sajten i Nikke’s Index – den engleskspråkiga bloggen på lindqvist.com, som inte är på långa vägar lika populär hos bloggspammarna. Troligen därför att den inte har tillnärmelsevis lika inkommande länkar från andra bloggar. Det verkar finnas finnas ett definitivt samband där. Bloggspamspindlarna hittar sina offter via bloggar och det är ju inte alls så konstigt.

Däremot undrar jag hur effektiva de kan vara egentligen. Det är sällan som Akismet falerar, utan de allra flesta spammeddelandena fastnar. Det är heller inte ofta som jag måste hämta upp någon kommentar som Akismet har blockerat av misstag. Det händer, men då är det meddelanden med många länkar och många misstänkta ord. Det händer oftare på den engelska bloggen eftersom besökarna där flitigt postar exempel på e-postbedrägerier. Möjligen sabbar jag en smula för andra Akismet-användare genom att leta upp dessa och aktivera dem på sajten. Men det tror jag att systemet klarar. De verkar sannerligen veta vad de håller på med på Akismet.

Jag är dem djupt tacksamma. Utan deras tjänster hade jag inte kunnat hantera kommentarer på bloggen över huvud taget. Som det är nu är automatiserat bloggspam bara något som slöar ner kommentarsmodereringen en liten smula. Då är det värre med mänskligt inlagda spamkommentarer. Men det är egentligen en helt annan sak.