Aftonbladet om sökmotorstädning

En artikel ur Aftonbladet från 22 september 2009. Aftonbladet ringde och ville veta hur man städar efter sig på nätet. Det handlar om att få bort, eller snarare trycka undan, sökmotorträffar som man inte vill kännas vid. Det är ett spännande område som jag arbetar allt mer med. Dessutom är texten faktiskt riktigt bra.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5836659.ab

Ur artikeln:

Hans råd till en privatperson som vill få bort negativa googleträffar om sig är att kontakta dem som skrivit och be dem ta bort dem.

– Det är oftast det enklaste. Om det finns tre arga bloggare så be dem ändra rubrik eller mörka namnet eller ta bort inlägget så att det försvinner ur sökmotorerna, säger han.

När det gäller tidningsartiklar är det svårare. Man kan inte tvinga en tidning att ta bort en kritisk artikel om en.

Konkurrera ut träffarna

Annars är det en sak som gäller – att försöka slå ut de negativa träffarna så att de halkar längre ner i träfflistan genom att lägga ut eget material.

– Min taktik skulle absolut vara att själv bli aktiv på nätet och länka till de saker som man hellre vill ska synas, säger Nikke Lindqvist. Det brukar inte vara omöjligt att ta första träffsidan på google.

Svårt att inte synas

Vissa vill inte synas alls på nätet.

– Men det går nästan inte. Det bästa är att heta något väldigt vanligt.

Vissa försöker genom att hålla sitt namn borta från internet. Men det kan ibland straffa sig senare. Annars finns det inget ”positivt” material att lyfta om det väl kommer ut något negativt.

Läs hela artikeln: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5836659.ab

Läs mer hur jag arbetar med Google-städning här.