Google-städning

Behovet av att städa upp efter sig på internet ökar i takt med att Google blir allt bättre på att indexera all information som finns på webben. Det är ingen lätt process att få bort oönskade resultat från träfflistan när man söker på sitt namn, men det går alltid att göra. Hopplösa fall finns inte, men ibland tar det lite längre tid. 

Foto: Gitta Wilen

Har du just sökt efter dig själv på Google och upptäckt att sökresultaten innehåller saker du hoppades fallit i glömska? Undrar du hur du ska kunna få Google att ta bort de oönskade sökträffarna? Letar du efter telefonnumret till Google?

Orsakerna till att man får panik över sökresultaten kan vara många. Alltifrån att man delar namn med någon som har ett allt annat än fläckfritt förflutet till att det företag man arbetar för har gjort skandal och att ens namn är inblandat. Kanske har man blivit osams med någon som har börjat förtala en på nätet. Kanske har man, för flera år sedan blivit uppmärksammad i pressen för någonting som man inte alls vill stå för idag.

Vad som har orsakat ingen som helst roll. De oönskade sökträffarna finns där och den som vill bli av med dem har ett drygt arbete framför sig. Det handlar om reputation management, med Google som katalysator och värdemätare på hur bra det går. För det är främst i Googles sökresultat som det går att mäta hur gott ditt, företagets eller organisationens rykte egentligen är.

Google tar inte bort sökträffar

Låt mig då allra först säga att Google inte tar bort aktiva sidor ur sitt index. Det går inte att få dem att göra det, förutsatt att innehållet på sidorna inte bryter mot amerikansk upphovsrättslagstiftning och till och med då är det svårt att bli av med dem. Google glömmer bara sidor som inte längre finns, eller som inte längre får indexeras.

Det går inte att hålla sig undan från webben

Ironiskt nog uppstår behovet av att städa undan oönskat material från webben oftare för människor som har försökt hålla sig undan från webben än för folk som har varit aktiva i sociala nätverk i form av bloggar, medlemsskap i olika forum, mikrobloggar och Facebook.

Anledningen är helt enkelt att de som redan har en identitet på webben har så mycket lättare att själva styra över den bild som förmedlas när man söker efter deras namn.

Få sajten att ta bort de oönskade sidorna

Städning av sökresultaten handlar därför dels om att försöka få bort filer och sidor och dels om att fylla på med sidor som ger en sannare, eller åtminstonde en annan, bild av verkligheten än den rådande.

Att ta bort sidor handlar därför först och främst om att kontakta sajtägare och be dem att radera material, formulera om material, eller stänga ute Google från att indexera vissa sidor. Detta är en delikat uppgift som man ofta kan behöva hjälp med. Det kan kännas olustigt att själv kontakta någon som kanske redan från början har en avog inställning till en. Ofta kan en tredje part vara den förlösande faktorn som gör det möjligt att tjata (eller köpa) bort en sida från en sajt.

Fylla på med en annan bild

Men väldigt ofta är det inte möjligt att över huvud taget ta kontakt med sajtägaren. I de fallen handlar det enbart om att fylla på i sökresultaten med annat material. Detta har aldrig varit enklare att göra än idag, med dagens enorma utbud av sociala medie-sajter.

Det är fullt möjligt för nästan vem som helst att ta kontrollen över sina sökresultat, men det gäller att veta vad man håller på med under processen. Det krävs att man bygger en äkta webbnärvaro om man ska lyckas, och det duger inte att bara trycka ut exakt samma information på webben på tjogtals sajter. Viss finess krävs, och vana vid att prioritera den ordning i vilken en digital närvaro byggs upp. Vilka sajter som ska väljas för det bygget beror också till viss del på vilken typ av sökresultat som man vill bli av med.

Ibland är processen mer delikat. Tidningsartiklar måste ofta ersättas av andra tidningsartiklar. Forumposter av andra forumposter och bloggar av andra bloggar. Det krävs därför en god kännedom om webben, och en viss vana för att så effektivt som möjligt bygga upp en närvaro som med tiden kan trycka undan de oönskade sidorna ur sökresultaten.

Jag har den vanan. Jag har hjälpt åtskilliga att städa upp i träfflistan på Google och jag hjälper dig gärna. Men tre saker ska du veta redan innan du kontaktar mig.

  1. Det går inte fort. Räkna med att det tar minst ett par månader och upp till ett år att forma om sökresultaten.
  2. Jag tar betalt. Efter att ha analyserat sökresultatet kring ditt namn bestämmer jag mig för om jag vill åta mig uppdraget, sedan bygger jag en åtgärdslista som samtidigt är en offert över vad det kostar dig om jag ska utföra åtgärderna på listan. Du betalar mig för åtgärdslistan i förskott, och kan sedan välja ifrån den som från en meny, om du vill anlita mig för olika enskilda åtgärder, eller om du vill utföra åtgärderna själv eller via någon annan. Startpriset är dock 20 000 kronor. Sedan beror slutpriset på vad du behöver för hjälp.
  3. Jag åtar mig inte alla jobb. Ibland händer det att jag istället rekommenderar mina kunder att byta namn.

Du hittar mina aktuella kontaktuppgifter, och listan över de sajter där jag själv sprider min digitala närvaro, via http://nikkelin.com och förstås, Google Plus.

———-

Se även TV4-nyheternas inslag om internetstädning.