Sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering handlar om att optimera en sajt så att den får så stor synlighet som möjligt i sökmotorer som Google. Eller, låt oss tala klarspråk. Det är bara Google som gäller, åtminstone i Sverige. I min tolkning ska sökmotoroptimering också ge sajten trafik och ge besökarna det de väntade sig när de klickade i sökresultaten. Det gör att de även går vidare och blir betalande kunder. Just det där sista är otroligt viktigt för mig. Sökmotoroptimering och konverteringsoptimering är inte samma sak, men de är båda väldigt viktiga i min värld. Bilden av vad sökmotoroptimering är och vilka metoder som är bäst för sökmotoroptimering av olika typer av sajter är under ständig debatt. Det är bra. Här pågår debatten, men här hittar du också olika bra tips om sökmotoroptimering. Vill du bli bäst på SEO, så är det en lång process. Sökmotoroptimering är ingen sprintersport.
Andra termer för detta är SEO, sökoptimering, sökbarhetsoptimering eller till och med sökmotorsoptimering.

Löntagarna – gamblingrelaterat fackförbund?

Efter att ha läst Jenny Bengtssons genomgång av SD-förbundet Löntagarnas stadgar, så tänkte jag att mindre seriösa än så, kan inte ett fackförbund gärna bli. Det var tills jag gick in på sajten, och upptäckte en länk till ett online-casino, som första sajt. Det känns som någon slags rekord måste jag säga.

Fredrik, Annie, Göran, Jimmie och de andra

Fyra riksdagspartier fortsätter att omtala sina partiledare med enbart förnamn i huvudnavigationen på partisajterna. Jag tänkte att jag skulle se hur det fungerar. Vinner man eller förlorar man på detta i sökresultaten? Det finns värdefull kunskap att fånga upp här för den som väljer mellan att länka med en bredare ankartext eller fokusera hårdare på en enordsfras.

h1-rubriker

H1-rubriken brukade vara det viktigaste elementet på en sida. Det var den starkaste signalen till Google om vad som var sidans huvudord. Men allt eftersom HTML5 håller på att bli en verklighet, och en sida kan ha flera h1-rubriker, ja där varje enskilt område på en sida kan ha sin egen h1-rubrik (och efterföljande rubrikhirarki), så har vikten hos h1-rubriken sjunkit, till förmån för title-taggen.

SEO för kommunikatörer

Den 2 april 2013 håller jag en heldagskurs i sökmotoroptimering för kommunikatörer. Kursen vänder sig till dig som arbetar med kommunikation och marknadsföring via webben men även till dig som är webbstrateg eller operativt ansvarig för företagets webbplats. Du blir inte en fullfjädrad SEO-expert av den här kursen men kommer att få en ordentlig duvning kring vilka faktorer som faktiskt kan påverkas av arbetet med sajten när det kommer till bättre synlighet i Googles resultatsidor.

Opportunism på gränsen till dumdristighet

I den pågående trillern kring den förlorade Google-guiden utspelar sig nu nästa kapitel, när Kalmar-företaget Mediaanalys har lagt upp en egen kopia av Googles handbok på sin egen sajt vilket i sin tur ställt till med rejäl oreda i SERPen. Ytterligare ett exempel på hur oförblommerad oppotunism kan löna sig när det kommer till sökmotoroptimering. Nu ska det bli spännande att se om risktagandet lönat sig.

Matt Cutts ger responsiv design +1 ur ett SEO-perspektiv

Matt Cutts besvarar en fråga om det finns några nackdelar med en responsiv form ur ett SEO-perspektiv. Det gör det inte, säger han och baserar hela svaret på det faktum att en responsiv sajt bara har en uppsättning URLar.

Googles PDF nu helt borta från sökresultatet

En uppdatering av sökresultatet kring ordet sökmotoroptimering, där Google har tappat bort sin egen guide, och där resultatlistan ser ut som efter ett par omgångar av hela havet stormar.

Guldläge på nätet?

Det har egentligen bara getts ut en svensk pappersbok om sökmotoroptimering tidigare. Troligen därför att ämnet är såpass föränderligt. Nu kommer den andra. Guldläge på nätet : sökmotoroptiemring för alla, av Magnus Bråth och Michael Wahlgren, sägs komma ut på Kalla Kulor förlag i början av januari. Här kommer du att kunna läsa min recension av boken.

Fokus på innehållet

Den största lärdomen att dra kring det faktum att Google plötsligt tappar bort sin egen guide och istället visar länken till samma fil men på en annan adress i sökresultatet är just detta, att det är innehållet som tar plats där och som Google vill leda oss till, inte primärt till en viss sida på webben. Det finns en stor skillnad här, och kanske, kanske är det en skillnad som har sitt ursprung i Hummingbird?

Har Google tappat bort sitt eget innehåll?

Google verkar ha tappat bort sitt eget innehåll på en sökning efter sökmotoroptimering. PDF-boken Grundhandbok om sökmotoroptimering finns fortfarande kvar i sökresultatet, men sjunker, efter att Google har tappat bort den från sina egna servrar och istället har börjat lista den på en WordPress.com-blogg som tillhör Eva Appelgren.