Akta dig för notara.se

Jag blev tidigare idag uppmärksammad på en kreditupplysningstjänst som annonserar flitigt genom Google och bland annat har haft annonser på den här sidan. Tjänsten har användningsvillkor som är ytterst tveksamma och jag drar mig faktiskt inte för att säga att notara.se lurar sina användare.

Så här ser landningssidan på kredit.notara.se ut:

Om man tittar väldigt noga längst ner i bilden så finns det med ljust grå text en länk där det står ”Information om tjänsten”. Där hittar man (om man är uppmärksam och har god syn) användningsvillkoren för Notaras tjänst. Jag tror knappast att många läser texten, men där hittar man följande villkorstext:

”Att köpa en kreditupplysning via www.kredit.notara.se innebär att du genast får tillgång till den kreditscoring på dig själv som tillhandahålls av kreditupplysningsföretaget BC via Kreditupplysningsföretaget www.notara.se. Priset för tillgång till individuell kreditbedömning, vilket faktureras efter ca 14 dagar från notara, är 250:- + Adm. avgift 49:- = 299 kr. Det är inte tillåtet att söka kreditupplysning på andra personer än dig själv.”

Notara har även en annan landningssida, på www.notara.se och där är användningsvillkoren en liten smula tydligare utsatta, men landningssidan i annonserna är alltså denna sida där villkoren knappt är läsliga. Avtalstexten innehåller för övrigt referenser till paragrafer som inte finns med i avtalet, så jag tror inte att det borde vara så svårt att bestrida dem om man vill och orkar.

Det verkar också helt uppenbart att Notara försöker parasitera på det betydligt mer etablerade varumärket Notar, men där Notar är en seriöst syftande fastighetsmäkare så är Notara ingenting annat än en sajt som har till syfte att lura in folk i ett avtalsförfarande som de inte förstår att de accepterar.

Bakom företaget Notara hittar man Jens Eriksson Consulting AB, baserat i Kristianstad. Jag har försökt få en kommentar av såväl Notara som Jens Eriksson Consulting, men de har tagit julledigt och nås inte igen förrän den 29:e december. Samma företag står bakom domänen fordonsvarderingen.se som många andra har varnat för.

Jag vill alltså ansluta mig till den mängd sidor som varnar för tjänsten som Notara tillhandahåller. Den som vill läsa mer hittar gott om material om dem på webben. Bland annat genom dessa länkar: