Aktivitet är alltid bättre än passivitet

Min syn på att arbeta med sökmotoroptimering är att ta ett aktivt förhållningssätt för sin sajt och därmed hela tiden göra den bättre i Googles ögon.

Motsatsen till aktivitet är passivitet. Den som tar ett passivt förhållningssätt gör ingenting, och den som ingenting gör överlåter sina sökplacerigar till konkurrenterna. Om de affärsmässiga konkurrenterna är lika passiva så brukar det innebära att man överlåter sökplaceringarna till andra.

Det speciella med området sökmotoroptimering är att dina konkurrenter inte alltid är desamma som de du konkurrerar med rent affärsmässigt. När jag pratar om kokurrenter i sökresulaten kan det lika gärna vara bloggare, Wikipedia, en tidningssajt – kort sagt, sajter som rent affärsmässigt inte har någonting alls med din egentliga affär att göra men som kan knuffa undan dig från sökplaceringar som du borde ha.

Jag hör ofta från sajtägare att de visst kommer att börja titta på sökmotoroptimering, snart, men först efter att de har skaffat en ny sajt. Och även det är ett passivt förhållningssätt till sökmotoroptimering. För det innebär att man först tar ett (ofta välbehövligt) omtag av sin sajt, bygger fast sig i nya strukturer som det kan bli väldigt dyrt att rätta till när man väl kommer runt till att ”se över sin SEO”.

Att arbeta med sökmotoroptimering är att ständigt ta aktiva beslut om att anpassa sin sajt efter konkurrensförhållandet. Det går inte att se SEO som en engångsåtgärd.

Det handlar om en långsiktig process där man hela tiden gör sajten bättre och bättre. Och även om man snabbt kan vinna postioner på enstaka sökfraser så är strävan efter den riktigt breda synligheten en lång process där man varken kan eller bör göra allting samtidigt. Det gäller att ha en plan och att metodiskt trimma sajten efter förutsättningarna, som förändras hela tiden. Och då tänker jag inte bara på att Google ständigt förändrar och trimmar sina algoritmer, utan även på att konkurrenterna hela tiden genomför förändringar på sina sajter.

Om du gör en förändring på sajten som stärker den i förhållande till konkurrenterna så vinner du sökplaceringarna. Toppen, men det fungerar ju även åt andra hållet, så om du underlåter att göra någonting som konkurrenterna gör, så förlorar din sajt på det. Om du blir passiv och sitter nöjd så blir du snabbt omsprungen, och det är någonting som vi alla kan behöva påminnas om då och då.

Kollegan på Carnaby, Werner Töniste har idag bloggat om en sådan åtgärd som det är lätt att hoppa över idag. Det handlar om Googles Authorrank, och vad som händer med de sajter som inte implementerar den lilla förändringen som innebär att Google visar bilder i sökresultaten. Har du råd att utsätta dig för risken att dina konkurrenter får den söktrafik som du borde haft bara för att de har en bild som pockar på uppmärksamheten vid sina sökresultat?