Alliansen.se kunde varit så mycket bättre

Igår lanserades, med vidhörande buller och bång, alliansens nya webbplats Alliansen.se. Fast bullret blev mest ett tomt sus när servern som sajten låg på omedelbart brakade ihop för anstormningen. Hur många som ville in vet vi förstås inte, men det var hur som helst fler än vad man kunde ha förväntat sig. Själv kom jag in en kort stund vid 16-tiden men då bara till förstasidan. Först i natt verkade servern där Alliansen.se bor ha hämtat sig och jag kunde börja analysera sajten ur mitt perspektiv som enbart handlar om sökmotoroptimering.

Domänen Alliansen.se

När man tittar på en helt ny sajt så måste man börja med att titta på om det tidigare har funnits en sajt på domänen. Det har det. Tidigare huserade Alliansen för Funktionshindrade på Alliansen.se, en lokal organisation som drev frågor om personlig assistans inför valet 2006. De gamla sidorna kan fortfarande hittas via archive.org. Så sent som i natt stod domänen fortfarande på den gamla ägaren hos .SE, men har nu förts över. (Och vi är alla nyfikna på hur mycket Alliansen fick betala för den. Jag har förstås frågat säljaren och väntar på svar.)

Hur som helst var det smart att köpa ut domänen, eftersom sajten går in i valstriden med Google PageRank 5 av 10 och en gedigen historia på köpet.

Min enda invändning här är att man har valt att bara använda http://www.alliansen.se, den som försöker gå till http://alliansen.se kommer bara till en parkeringssida hos Loopia. Det korrekta skulle ha varit att ställa båda dessa varianter mot sajten och sedan redirecta den ena till den andra, något som WordPress för övrigt sköter automatiskt. (testa gärna genom att skriva http://lindqvist.com i adressraden).

Den gamla domänen Alliansforsverige.se

Den gamla Allians-domänen, alliansforsverige.se har redirectats till alliansen.se. Tyvärr har det skett på ett, ur sökmotorsynpunkt, helt tokigt sätt. Om vi tittar på en gammal URL som har inlänkar och har indexerats av sökmotorerna. Den här t.ex:

http://www.alliansforsverige.se/vi-tar-strid-mot-skattehojningar-for-sveriges-kvinnor/

Den redirectas just nu med serverkod 302 till http://www.alliansen.se

Serverkoden 302 tolkas av Google som en ”tillfällig flyttanmälan”. Det innebär att Google kommer ihåg och fortsätter att lista den gamla URLen men hämta innehållet från den tillfälliga adressen.

Det största problemet med detta är att 302-redirects inte överför PageRank och inte överför den länkkraft som ändå finns i form av såväl djuplänkar som domänlänkar till den gamla domänen.

Vad man istället borde ha gjort är att flytta vidare med serverkod 301, och inte automatiskt till förstasidan, utan till motsvarande sida på den nya sajten. Sidan ovan skulla alltså ha flyttats vidare till den nya URLen som har samma innehåll:

http://www.alliansen.se/2010/03/vi-tar-strid-mot-skattehojningar-for-sveriges-kvinnor/

Detta kan göras automatiskt genom att lägga en .httaccess-fil på den gamla sajten som recirectar allting till motsvarande URL på den nya och sedan arbeta en smula aktivt med ett WordPress-plugin som till exempel Recirection.

Plattformen WordPress

Alliansen.se drivs, liksom den tidigare Alliansforsverige.se, med WordPress och det är jättebra. Pluspoäng igen. Men, WordPress ger inte automatiskt SEO-poäng, inte om man kodar bort mycket av det som är bra. Det har man tyvärr gjort här, och dessutom introducerat några nya fel.

Titles

Title-texten är densamma på hela sajten. Det är en klar miss av den som har kodat WordPress-temat. Som det nu är får sökmotorerna jättesvårt att skilja mellan de olika sidorna. En unik titletext som ungefär motsvarar varje sidas huvudrubrik är det enklaste och tydligaste budskapet till sökmotorerna om man vill stärka sin position för just den sidans sökfraser.

Description-texten

Även description-texten är exakt likadan på varje sida på sajten. Otroligt tråkigt för även om texten i meta description inte sägs ha något värde för rankingen i sökmotorernas listor så är det ett enkelt sätt att spika fast varje sidas unika innehåll. Just nu ser det ut så här:

<meta name="description" content="Alliansen består av Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet Liberalerna och Kristdemokraterna. Vi är fyra partier som står för frihet, ansvar och trygghet. Vi tror på människans inneboende kraft och vilja att ta ansvar." />

Även detta är något som många WordPress-teman klarar av automatiskt, och annars löser man det lekande lätt med ett WordPress-plugin som till exempel All in One SEO.

URLarna

I bloggen har man valt att datumstämpla alla bloggposter. Det är visserligen mest en smaksak men med tanke på att politiken börjar bli mer och mer konkurrensutsatt i sökmotorerna så skulle jag ha låtit bli det. URLarna blir kortare utan, och man hade faktiskt inte denna en smula märkliga datumstämpling på den gamla sajten på alliansforsverige.se. Även detta är en enkel inställning i WordPress och det finns tid att byta ännu.

Sajten lanserades med Google-förbud

Detta är åtgärdat nu, men när sajten lanserades såg robots.txt-filen på alliansen.se ut så här:

¨

Kontexten betyder att alla robotar (det är vad stjärnan betyder) är förbjudna att vistas i rotkatalogen (/). Det är lätt hänt om man utvecklar sajten med inställningen att den inte ska synas i sökmotorerna. Men likväl slarvigt.

Den korrekta syntaxen om man vill släppa in sökbotarna på sajten är förstås denna:

User-agent: *
Disallow:

Detta tolkas som att ingenting är förbjudet. I den nya robots.txt-filen har man tyvärr använt den felaktiga syntaxen (som enbart tolkas av Google-bot)

User-agent: *
Allow: /

Nåväl. Än så länge ställer det inte till med någon direkt skada. Det bara stör mitt ordningssinne att inte använda korrekt syntax.

Duplicerat innehåll

Precis som på moderat.se har man på alliansen.se valt att lyfta in vänskapliga bloggare i sajten. Trevligt för bloggarna kan man tycka, och ett utmärkt sätt att fylla ut sajten med ett levande innehåll. Men sättet som man har gjort det på kan slå tillbaka på såväl nya politiska bloggare som på sajten själv. Problemet är att man publicerar hela blogginläggen i sin helhet utan att förklara för sökmotorerna att det här är citeringar. På det sättet skapar man duplicerat innehåll.

För Mary X Jensen, en stark och förankrad bloggare vars blogg har högre pagerank än alliansen.se är det inga problem. Men för en relativt ny bloggare kan det komma att innebära att sökmotorerna väljer alliansen.se som källa framför utrprungskällan. Jag skulle nog ha valt att lösa det här med en metatagg som förklarar för sökmotorerna att de gärna får följa länkarna på just de sidor som visar blogginläggen, men inte bör indexera innehållet på dem:

<meta name="robots" content="noindex,follow">

Länkarbete

Ur det som vi SEO-folk kallar länkbetesperspektiv så kunde väl lanseringen knappast ha blivit mer lyckad. Den utskällda loggan har i sig skapat en veritabel flod av inkommande länkar från skadeglada sajter. Här är några exempel:

Mest handlar det om loggan

Det här måste vara den mest kritiserade, ja närmast bespottade loggan som någonsin har presenterats i svensk politik. Lars Hall, en av Sveriges allra tyngsta varumärkesrävar går till och med så långt att han förutspår slutet på Sveriges framtid när han ombeds komma med åsikter om den. Själv tycker jag egentligen ingenting, jag sysslar liksom inte med formgivning.

Men de mer logotypkänsliga har sett väldiga likheter med logotypen för Animal Planet, och det måste man ju hålla med om.

Andra glada, ja närmast överlyckliga belackare har börjat bygga om loggan, något som är oerhört tacksamt med en så stolpig form redan i grunden. Här några exempel:

Och till sist, en riktigt elak liten film från YouTube som får stå som exempel på hur kreativa de skadeglada kan vara i sådana här fall:

Inte så himla bra PR-mässigt kanske, men ur ett länkperspektiv är det baske mig lysande! Ett riktigt länkbete.

Avslutningsvis kan jag tillägga att alla de fel som jag har radat upp i texten naturligtvis är rätt enkla att åtgärda. Ingenting är förlorat, men det hade varit bättre om man hade köpt in kunskapen om hur allt det här fungerar innan man lanserade sajten.

MKSE har för övrigt också analyserat alliansen.se på ett läsvärt sätt.

Jo. Till sist. Det verkar vara en otroligt väl förborgad hemlighet vem det är som har producerat alliansen.se. Jag är väldigt nyfiken på vem det är, och har frågat åtskilliga gånger idag utan att få svar. Om någon faktiskt vet får ni gärna tipsa om det i kommentarsfältet nedan.