Användaroptimera din sajt så trivs även Google

Jag skrev i natt en liten kort text till Bold.se, som egentligen beskriver det mest grundläggande inom all sökmotoroptimering. Gör sajten tillgänglig för alla. Inte bara för besökare som har alla funktioner påslagna i Internet Explorer.

Läs den här eller på Bold.se, där den, i något redigerad form är publicerad med rubriken Google surfar inte med Internet Explorer.

Google surfar inte med Internet Explorer

Det finns sajter som bara släpper in surfare som använder Windows och Internet Explorer. Det är så obegripligt dumt.

Det händer också att sajter visar upp ett tomt fönster, eller i bästa fall ett fönster med en logga och ingenting mer. Där sitter man som ett fån och undrar om det inte skulle hända någonting mer tills man byter till en webbläsare utan popup-blockering. Det gör jag sällan, för det är ju så obegripligt dumt att det inte fungerar med en gång.

Det finns företag som investerar stora summor i sina sajter, som anlitar formgivare, varumärkesexperter och stora webbyråer för att skapa sajter som först och främst kräver att besökarens webbläsare tar emot cookies för att över huvud taget komma vidare på sajten, och som sedan visar hela sajtens innehåll som Flash-filer.

Det är det dummaste av alltihop.

Jodå, jag har hört motargumenten:

Lika urbota dumt alltihop.

Om du inte har förstått vart jag vill komma ännu så kommer det här:

Med mycket trixande kan man visserligen lyckas få sökmotorerna att indexera en del av innehållet även på de mest svåråtkomliga sajter, men de hamnar aldrig särskilt högt i sökresultaten.

Nikke Lindqvist

Webbutvecklare och sökmotoroptimerare