Är det vintern eller styrningen det är fel på?

Hustrun ska upp och jobba i Fagersta-trakten imorgon och eftersom det i det här väglaget kan komma att betyda sju till åtta timmars bilkörning fram och tillbaka så tänkte jag att jag skulle kolla det miljövänligare och bekvämare alternativet. Det fanns visst inte. Ärligt talat: Ska det få se ut så här? Vad gör Banverket?

Banverkets sajt på www.banverket.se går inte att nå över huvud (växelfel kanske?)

Var det bättre information som utlovades i riksdagens utfrågning härom dagen så får Banverket genast underkänt. Och vi får helt enkelt tro på SJ som skriver:

Banverket har bett oss ställa in stora delar av tågtrafiken

Mycket stora delar av tågtrafiken är inställd under söndagsförmiddagen. I princip all tågtrafik i hela Sverige berörs av detta. Det gäller såväl fjärrtåg som tåg i regional trafik. Detta gäller åtminstone fram till 12.00, söndagen den 21 februari.

Skulle man trotsa varningarna och ändå våga sig på att boka en biljett så slutar bokningsförfarandet i ett felmeddelande. Är det något vi har missat? Visst var det en sjuhelvetes snöstorm igår. Men idag? Visst finns det en massa snö där ute. Men hur svårt är snöläget just nu? @johanwigmo ställde, på Twitter, frågan om hur dåligt vädret egentligen är runt om i Sverige. och det kommer in rapporter om sol, kyla och här och var lätt snöfall. Ingen heltäckande undersökning, men ändå?

Så var ligger felet? Varför är den svenska kollektivtrafiken så otroligt känslig för vinterförhållanden? Vi har haft vinter, snö och is sedan långt innan tåg över huvud taget började köras i Sverige. Hur kan det komma sig att man inte uppfunnit någonting som kan hålla växlarna snö- och isfria än? Vem driver forskningen? Hur bygger man tåg som inte flyttar snö? Vem bygger dem?

Likadant hos SL i Stockholm och Västtrafik i Göteborg

Även lokaltrafiken har stora problem. SL.se ser ut som en enda stor katastrofvarning. Roslagsbanan är helt inställd och det är problem på alla tunnelbanelinjer som går utomhus. Pendeltågstrafiken delar spår med SJ och får därför samma problem där Banverket verkar vara den trånga sektorn.

I Göteborg anser man att vädret är så illa att man inte kan hålla sina åtaganden i restidsgarantin.

Gatorna i Stockholm var katastrofalt dåligt snöröjda redan innan helgens snöfall och just nu ser det bara galet ut. Jag förstår att SL har svårt att komma fram på sina ställen. När jag besökte Göteborg för några veckor sedan insåg jag att det mesta av snösvängen där lades ner för länge sedan… Spelar man på klimatförändringarna kanske? Eller kan det kanske vara så att systemet med upphandlingar av privata entreprenörer, där den som lägger det lägsta budet tar hem upphandlingen slår tillbaks nu?

Jag håller tummarna för att vägverket och kommunerna i Västmanland är bättre på snöröjning än vad Banverket och Stockholms Stad är. Det brukar de vara. Men jag tycker synd om mina långpendlande vänner som den här vintern har tillbringat alltför mycket tid på kalla utfrusna tåg.