Att dominera Google-förslagen

Jag har blivit smått besatt av Googles förslag som dyker upp när man börjar skriva in en sökfråga. Min session på The Conference i Göteborg nu på onsdag kommer framför allt att kretsa kring de olika implikationerna som dessa sökförslag kan få. Då kommer det främst att handla om de negativa sökfraserna. Tänk er fasan om en negativ sökfras börjar synas när folk googlar ditt namn eller företagsnamn. Men jag är precis lika fascinerad av möjligheterna att kunna påverka vilka säljdrivande sökfraser som visas när man börjar skriva in sin sökfras i Googles sökruta.

Det naturliga perspektivet för en sökmotoroptimerare är förstås att vilja få in sina sökfraser bland förslagen. Tänk vilken makt att kunna plantera en relevant sökfras redan medan någon börjar skriva sin sökfråga! Anta att du har en sajt om prylar. Det finns en del sådana och jag råkar känna upphovsmännen bakom såväl prylkoll.se som prylfeber.se. De konkurrerar av någon om placeringarna på ordet prylar.

De är typiska vinnare på Googles nya funktion att föreslå relevanta sökresultat när man börjar skriva.

Grattis alla som syns på sökningen! Nu har ni ytterligare ett mål att sträva mot. Få fler att söka på just ert namn så att ni hamnar så högt som möjligt i sökningen. Det lär leda till ännu fler besök.

En annan strategi när man att försöka placera sig så bra som möjligt på just de förslag som visas när man skriver ditt sökord. Och här kommer det lite skryt (eller inte bara lite stryk faktiskt). Mitt gamla hjärteprojekt Cocktailguiden.com placerar sig, såvitt jag kan se, som etta på samtliga föreslagna sökfraser när man skriver ordet drinkar i sökrutan hos Google:

Kan vi enas om att detta är en helt ny definition av uttrycket ”att dominera en sökfras”?

Tänk er själva intäkterna om man kunde dominera lika hårt på lite mer lukrativa sökfraser… Vad tror ni? Kan jag ha snubblat över ett helt nytt område inom sökmotoroptimering, inte bara vad gäller reputation management SEO utan också vad gäller det gamla reklamknepet att försöka plantera nya semantiska fält i folks hjärnor?

Jag tror inte att det är omöjligt att styra förslagen som man får genom Google Suggest. Om någon har en budget för lite nytänkande sökmotoroptimering så kontakta mig!