Att hitta till riksdagspartierna

Efter min relativt ytliga genomgång av nya moderat.se har jag funderat på hur riksdagspartierna presenterar sig på webben och hur de fungerar i sökmotorerna. När partisekreterarna inom alliansen gjorde ett gemensamt utspel om interaktivitet på webben gav det mig än mer motivation. Jag kommer att återkomma med kritiska analyser (läs nergörningar) av nästan alla riksdatspartiers webbplatser under den närmaste tiden. Socialdemokraterna.se är något av ett undantag i och med att sajten, rent tekniskt, verkar vara den bästa men även den begår några klassiska misstag (som att enbart länka med texten läs mer från förstasidan istället för att länka rubrikerna). I övrigt begår samtliga riksdagspartier rent häpnadsväckande misstag på sina sajter – misstag som märks i hur snabbt de lyckas med att föra ut sin information till sökmotorerna.

Just nu måste jag bara få påpeka att det förvånar mig storligen att domänerna kd.se och fp.se inte tillhör Kristdemokraterna respektive Folkpartiet. Kronans Droghandel gläds helt säkert åt en helt mängd spontana felskrivningar och fellänkningar. Domänen har de haft sedan 2003-04-14, Kristdemokraterna bytte från KDS till KD redan 1987 men missade domänen. Fp.se ägs av en hemlig organisation som går under namnet Utb Institutet. Hemlig såtillvida att Nic.se inte visar några som kontaktuppgifter till dem. Det går heller inte att hitta några andra adressuppgifter någon annanstans heller.

Nåväl. Den här typen av små tabbar och misstag är sådant som jag under stundom roar mig med att fundera kring på kvällskvisten. Det ger mig nämligen mängder av material som jag kan använda för att exemplifiera misstag som företag begår på webben. Genom att använda riksdagspartierna som dåliga (och ibland bra) exempel på hur det kan gå när man bygger sin webbplats slarvigt så kan vi andra lära oss hur vi faller i helt onödiga fallgropar.

Jag letar just nu efter gemensamma sökfraser som man skulle kunna använda för att se hur väl sajterna egentligen fungerar i sökmotorerna. Efter sommarens alla repressiva lagstiftningar kring den personliga integriteten så skulle det vara roligt att använda sökfraser som FRA, Personlig Integritet och IPRED, men tyvärr verkar det inte som om något enda av riksdagspartierna placerar sig på dessa termer.

Jag försökte med utbildningspolitik med tanken att folkpartiet.se kanske skulle placera sig, men där hittar jag (under uppsatser.se) LO.se på en framträdande plats och bloggen oppositionen.se i ett klassiskt inlägg, men inga riksdagspartier. Testar ordet arbetsmarknadspolitik med lika klent resultat men inser att det är ett antikt ord. Med den moderniserade varianten jobbpolitik går det lite bättre – en blogg på S-info ligger etta, Centerpartiet ligger på femte plats efter ett antal nyhetsartiklar, en subdomän under kristdemokraterna placerar sig näst sist på förstasidan och en ny sida från moderat.se har faktiskt knupit tiondeplatsen. På andrasidan hos Google hittar jag såväl Folkpartiet som Socialdemokraterna. Lycka! Jag skulle behöva ytterligare fyra ord som Jobbpolitik för att kunna sätta igång någon form av jämförande studier. Jag mottar väldigt gärna förslag på den här typen av termer som samtliga partier använder i sin kommunikation. De är inte lätta att hitta faktiskt, finanspolitik är ytterligare ett exempel på ett ord som inget av partierna verkar använda i särskilt hög utsträckning…

Problemet ligger till viss del i att de olika partierna ibland vägrar att använda samma ord för samma företeelser. Inom politiken talar man ibland om problemformuleringsprivilegium – den som först får gehör för en fråga kan bestämma vilka termer som ska användas när man debatterar den. Det ger också en fördel eftersom man, om man lyckas väl med sin kommunikation, kan väva in sina egna värderingar i termen man uppfinner. Det kan sedan bli svårt för meningsmotståndare att använda sig av samma benämning utan att föra vidare samma värderingar, vaför de hellre väljer en annan term… Ja ni fattar.

Så kom gärna med förslag på sökfraser som samtliga riksdagspartier använder sig av så att jag kan få en bas av ord som jag kan mäta webbplatserna mot. Det kan bli en riktigt kul uppladdning inför nästa val faktiskt.

Till sist vill jag gärna påpeka att jag genomgående i den här texten har använt mig av felaktiga länkar till alla riksdagspartiernas sajter. Det ingår i mitt experiment. Några av dem hanterar detta på rätt sätt. Andra hanterar det inte alls. Samtliga leder till att rätt innehåll visas, men i några av fallen är URLen inte den man har tänkt sig från början.