Åtta faser av ett sökresultat

Nu finns ett förhandsklipp ute om dokumentären Du är googlad, och tidningarna har fått en förhandstitt.

(Uppdatering: Du kan se hela filmen på http://duargooglad.se )

Det är nu bara ett par dagar kvar tills dokumentären sänds och nu inträder nästa fas i de ständigt föränderliga sökresultaten kring Johan Ripås. Dessa har nu gemogått fem av åtta faser:

  1. Ursprungsläget: När vi började hade Johan ingen som helst egen närvaro på webben och heller inte i sökresultatet. åtta av tio träffar i resultatet var negativa.
  2. Uppbyggnadsfasen: Någon månad in i projektet hade några av Johans sajter börjat ta plats i sökresultatet, men kunde omöjligt hota sidorna högst upp. Vi gjorde då projektet offentligt (något som aldrig händer i en vanlig sökmotorstädning, men som var nödvändigt för att skynda på processen).
  3. Tidig dominans: I början av februari dominerade Johans egna sajter (johanripas.se, WordPress-bloggen, Blogspot-bloggen, Twitter och Facebook) och några neutrala träffar sökresultatet, men Wikipedia-sidan och Alex Schulmans bloggpost låg fortfarande högst upp (även om Schulmans bloggpost tillfälligt försvann vid ett tillfälle).
  4. Revanschlystnad: När det blev uppenbart att för motståndarsidan att någonting pågick kring sökresultatet för Johan Ripås började någon ivrigt länka till de sajter som vi allra hellst ville få bort, och de började komma tillbaka.
  5. Pyramidrivning: Nu inträffade en fas som vi befinner oss i slutet av och som jag faktiskt (skam till sägandes) inte hade räknat med. Att var och varannan SEO-personlighet gärna själv skulle vilja synas i Johan Ripås sökresultat. Just nu är det fyra bloggposter som gärna vill synas, och en av dem har faktiskt intagit förstaplatsen nu. Det vi däremot hade räknat med var att exempelvis Schulman skulle skriva en ny bloggpost om den gamla åkte ner, och det gjorde han också, men tog sedan bort den igen.

Nu inväntar vi den sjätte fasen, som kommer att bli mycket spännande. Det är i denna som de traditionella medierna träder in. När nu SVT själva äntligen får upp sin sida om Du är googlad, och när tidningnarna har fått se förhandsvisningar av dokumentären. Hur kommer det bräckliga bygget kring Johan Ripås att klara sig om Aftonbladet, DN, SvD och Expressen skriver en förhandsartikel om programmet? Vad händer om TT eventuellt skriver om den? Ingen av dessa är särskilt kända för att länka någonstans, men de kan vara desto bättre på att synas, åtminstone för en tid.

Den sjunde fasen kommer förstås att inträffa efter att programmet har sänts och haft sina repriser. Det är då jag hoppas på att vi får se en debatt om vilket ansvar Google har, vilket ansvar vi har för varandras sökresultat, och framför allt vilket ansvar vi har för vårt eget.

Den åttonde fasen då? Ja det är ju det framtida, långsiktiga sökresultatet för Johan Ripås. Det som vi började bygga på i november och som jag inte räknar med att det är stabilt förrän tidigast i november i år. Men i det här, mycket ovanliga projektet kan det ta ännu längre tid än så.