Avpixlat större än TV4, GP och Sydsvenskan? Nej, långtifrån!

Att Sverigedemokraterna har en förmåga att läsa statistik som fan läser bibeln (eller för all del koranen) är känt för alla som har försökt diskutera statistik med dem. Men det är ändå skrämmande när Erik Almqvist, Sverigedemokraternas talesman i ekonomiskpolitiska frågor har så svårt att förstå öppna data som är lätta att verifiera. För nej, Avpixlat är inte ens i närheten av besökarantalet på TV4, GP eller Sydsvenskan.

Erik Almqvist på Twitter: Avpixlat större än TV4, GP, Sydsvenskan. Snart ikapp SR!

Det Erik Almqvist grundar sitt uttalande på är Alexas topsite-ranking för svensk traffik, en mätmetod som är nästintill värdelös, och särskilt i Sverige. Alexa kan nämligen bara mäta besök som på något sätt rapporterar tillbaka till Alexa. Det gör Avpixlat, genom att använda Alexas mätscript längst ner på sidan. Men när det kommer till TV4, GP och Sydsvenskan så kan Alexa enbart mäta trafik från besökare som har Alexas egen toolbar, eller någon Toolbar som rapporterar tillbaks trafiken till Alexa.

Ett bättre sätt att mäta är att använda Google Trends for websites. Ett mätverktyg som fungerar hyfsat för sajter med mer än 100 000 unika besökare i veckan. Om vi matar in adresserna till de fyra sajterna i den tjänsten så blir bilden en helt annan:

Google Trends for Websites-data för Avpixlat, TV4, GP och Sydsvenskan

Observera att jag har använt Google Trends for Websites, som mäter unika besökare (till skillnad från Google Trends som mäter sökningar) genom att använda data som Google samlar in från folk som använder Google Chrome eller har den betydligt vanligare Google Toolbar installerad). Det är alltså data som är betydligt mer jämförbar än Alexa-data som ger ett verkligt smalt dataurval.

Jag själv tycker ändå att Avpixlat.info är nog så stora. Om vi jämför med Reco.se, där jag har järnkoll på besöksstatistiken och som också visar upp besöksdata på ett transparent sätt via den öppna mätsajten (som baserar siffrorna på Google Analytics) så kan jag gissa att Avpixlat kan vara uppe i 200-300 000 unika besökare i veckan. Jag passar också på att jämföra med Blondinbella.se som också mäts via SIS-index. Här är datat för dessa sajter genom Google Trends for Websites och under grafer från SIS-index:

Google Trends for Websites: Avpixlat.info vs Reco.se vs Blondinbella.se

Här är exakta siffror över unika besökare på Blondinbella.se via SIS-index.se:

Öppen trafikdata från Blondinbella.se via SIS-index.se

Och här är motsvarande siffror för Reco.se via SIS-index.se:

SIS-index-data för Reco.se, en sajt där jag har järnkoll på siffrorna via Google Analytics

Vi ser i graferna ovan att Avpixlat, enligt SIS-index, har nästintill dubbelt så många unika besökare som Reco.se och att de slås av Blondinbella med cirka 7500 dagliga unika besökare. Om vi då jämför med de allmänt tillgängliga siffrorna som vi kan få ut via SIS-index så ser vi att Reco.se har ungefär 120 000 unika besökare i veckan och att Blondinbella.se har knappt 400 000 unika besökare i veckan (en siffra som alla vi andra är djupt imponerade av). De exakta siffrorna är inte viktiga här, utan det jag är ute efter är att Google Trends for Websites ger en hyfsat korrekt bild, när man har äkta data att jämföra med.

Det har inte Alexa, och det har inte Erik Almqvist i sin tweet.

Däremot kan vi, utan att behöva anstränga oss över hövan sluta oss till att Avpixlat har någonstans runt 200 000 – 300 000 unika besökare i veckan. En siffra som (med förvånandsvärd transparens) bekräftas av Mats Dagerlind  (som i vanliga fall brukar förneka all närmare kunskap om hur Avpixlat drivs. Men här har relativt exakta siffror över dagliga besökare:

Mats Dagerlind om antalet dagliga unika besökare på Avpixlat

200k/mån var en felskrivning var en siffra som Mats Dagerlind snabbt rättade till 200/vecka. Hursomhelst. Nu tror jag att vi ska ta Mats Dagerlinds siffror med en rejäl nya salt, men egentligen behövde vi alltså inte ens gå igenom räkneövningarna ovan. Vi kan helt enkelt jämföra Dagerlinds siffror med de data som TV4, GP och Sydsvenskan presenterar genom den kontrollerade statistiktjänsten KIA Index:

Jag tror vi kör den första grafen i repris här va? Avpixlat har alltså en bra bit kvar till de trafikmängder som TV4, GP och Sydsvenskan har, och om Eric Almqvist vill jämföra data med andra sajter tycker jag att Avpixlat borde börja redovisa sina siffror via SIS-index de också (det är gratis).

Google Trends for Websites-data för Avpixlat, TV4, GP och Sydsvenskan

Även om du inte är det minsta intresserad av webbanalys, tror jag att grafen ovan är väldigt tydlig. Kom ihåg Erik Almqvists verklighetsförankring nästa gång du hör honom redovisa siffror som har med ekonomisk politik att göra. Och tänk bara en kort stund om hans siffror då är lika illa underbyggda som siffrorna bakom tweeten om Avpixlats trafik.