Webbanalys går ut på att genom tolkningar av data beskriva en verklighet som man bara delvis har en klar bild av. Man ritar alltså en karta av en terräng som man bara delvis kan se. Men precis som när man ritar kartor så måste kartan anpassa sig till verkligheten. Och när verkligheten förändras så måste […]
Webbanalys
Här hittar du blogginlägg som handlar om webbanalys av olika slag. Det handlar mest om tips och tricks kring hur vi använder Google Analytics. Läs mer i ämnet på Carnaby.se »»
Dags att sluta stirra på enskilda sökfraser
Det är alls ingen överraskning att vi förr eller senare skulle komma att befinna oss i ett läge där vi inte längre kan se exakt vilken sökfras som enskilda besökare kommer in med till en sajt. Det är irriterande, det ställer högre krav på oss som analytiker, men det är långt ifrån någon katastrof. Tvärtom ger det oss nya möjligheter att titta på rätt data och sluta stirra på sökfraser bara för trafikens egen skull.
Vad gör ni i Huddinge allihop?
Huddinge har blivit Sveriges tredje största stad sedan 10 juli, åtminstone om man ska tro geografiska data i Analytics. Det gäller alla typer av enheter och alla typer av trafik, och är otroligt störande för sajter som satsar på att synas bra i Googles geografiskt anpassade sökresultat.
iOS6-buggen är ett större problem än (not provided)
Ända sedan i september 2012, när iOS6 lanserades har söktrafik via sökrutan i Safari på iPhone och iPad felaktigt registrerats som direkttrafik, dvs trafik utan någon referrer. Istället för att registreras som organisk söktrafik så registreras dessa besökare som direkta besökare, sådana som har skrivit in URLen till din sida eller gått via ett bokmärke. Det här är en bugg, som för vissa sajter som jag arbetar med ställer till med mer felaktigheter och försvårar spårningen ännu mer än den betydligt mer kända felkällan (not provided).
SiteCalayst ersätts av Adobe Analytics
Jag är på Adobe Summit och försöker lära mig så mycket jag kan om Adobes verktyg för webbanalys och social media-analys och det allra första som jag lär mig, är att de 27 olika produkter som Adobe hade tidigare nu ersätts av fem produkter. Det gör det otroligt mycket lättare att få ett grepp om läget.
Bra bloggposter ger oväntat besök på bloggen
En jämförelse mellan trafiken till den här sajten under januari i år och motsvarande period förra året visar att #Blogg100 verkligen är ett nyttigt projekt för mig och för Nikke Index. Genom åren har jag bloggat rätt fritt om lite av varje som på ett eller annat sätt har med min tillvaro att göra, men under de senare åren har det kommit att bli alltmer SEO-poster. När jag tittar på vad som har dragit trafik historiskt så är det verkligen inte SEO-posterna, utan bloggposter inom helt andra omdråden. Jag får skärpa mig, jag håller på att skärpa mig. Det ser #Blogg100 till.
Så kollar du klick-statistik för Googles förkortade länkar
En stor fördel med Googles URL-förkortare Goo.gl är att den ger statistik över de länkar du har delat från de tjänster som du kopplat till ditt Google-konto. En nästan ännu större fördel är att du kan ta ut klickstatistik även för de URLar som andra har förkortat med hjälp av Goo.gl och se hur stor räckvidd de egentligen får. Här berättar jag hur du gör.
Ta reda på vilken sökfras som ligger bakom (not provided)
Frågan om hur man tar reda på vilka sökfraser som ligger bakom (not provided)-sökningarna har blivit allt vanligare sedan Google började SSL-kryptera söket för alla inloggade användare. Det enkla svaret är att det egentligen inte går att göra, inte ens för de som har råd att betala för för ett Analytics Pro-konto. Men det glädjande, och lite längre, och lite mer invecklade svaret är att man, om man har byggt sin sajt så att varje sida är tydlig med vilken sökfras den syftar till att synas på, visst kan luska ut vilken sökfras som ligger bakom (not provided)-träffarna. Här försöker jag reda ut hur.
A traffic peak won’t boost search
Last week, Arctic Startup had one of those viral wonder posts, that sends tons of traffic. On Friday they blogged about the traffic peak, with a few assumptions about how lots of traffic also brings more organic search traffic from Google. As many others, the good people could see how the traffic peak also brought lots of hits tracked as search traffic in Google Analytics, and thus, as many others before them, jumped to the wrong conclusions about how Google rewards a site with lots of traffic with better search placements. This conclusion is quite plausible, but yet utterly wrong, all due to a feature in Google Analytics.
Google SSL för alla inloggade
Sedan i förrgår har SSL-krypteringen slagit igenom för alltfler inloggade Google-användare, vilket har gjort den hemliga sökfrasen (not provided) allt vanligare. Det ger oss, trots allt, fler spännande nyckelvärden. Det ser vi hur stor del av sajtens trafik som kommer från inloggade användare (där social SEO alltså kommer att bli tillämpligt i högre grad) och dels kan vi fortfarande utröna vilka landningssidor som dessa besökare har kommit till. Det kommer, trots det, bli en hel del liv om förändringen, för även om vi alla vet att förändring är bra, så är vi människor (och särskilt webbanalytiker och sökmotorexperter) vanedjur.