Bättre Google-statistik från Google Webmastertools

Google Webmastertools visar nu betydligt bättre statistik för hur sajten syns i Google-sökningar, vilka sökord som ger trafik och framför allt, vilka sökfraser som sajten visas på, men som inte ger önskad genomklickning från sökresultaten. Det här är, som jag ser det, det allra bästa verktyget Google har just nu.

Nikke Index syntes alltså 81000 gånger på de bägge sökningarna [sommartid 2010] och sommartid. För det enstaka sökordet sommartid gav 18000 besök vilket innebär en genomklickning på 45 %, det vill säga 45 % av de som sökte på sommartid klickade sig in till den här sajten.

Allra mest intressant är ändå statistiken över sökningar där sajten syns men som ger dålig genomklickning. Ett par bra exempel är de ohyggligt populära sökorden ticnet och google där den här sajten har visats upp för Google-användare 9900 respektive 4400 gånger men där nästan ingen har klickat sig igenom.

Förklaringen är förstås att ticnet-sökningen visar min upprörda bloggpost där jag påstår att Ticnet har ett stort hål i sitt system, vilket inte är något som intresserar de som söker efter Ticnet. De vill bara så fort som möjligt ta sig fram för att beställa biljetter. De som söker efter google är heller inte särskilt intresserade av vad jag har att säga även om 12 personer faktiskt har klickat.

Om man fäller ut sökorden ser man vilka positioner sajten har visats på och hur dessa har påverkat genomklickningen.

Det man ser är alltså sajtens olika placeringar på sökfrasen [hitta.se gatubild]. Den har någon kort stund legat på förstaplatsen, men tydligen inte tillräckligt länge för att få några klick. Allra mest har sidor från sajten visats på tredjeplatsen, vilket också har gett bäst genomklickning.

Längst ner ser man också vilka sidor som har visats i Googles sökresultat och hur stor genomklickning det var till respektive sida.

Det här är ett otroligt bra verktyg som Google bjuder på. Om du inte använder Google Webmastertools redan bör du börja använda det redan idag. Du loggar in med ditt vanliga Google-konto från adressen https://www.google.com/webmasters/tools/